"Mycket roligare att gå till jobbet"
De allra flesta tycker att det är positivt att skifta arbetsuppgifter.Men det finns även farhågor.- Det kan resultera i fler deltidsanställningar. Och vi vill inte säga upp någon, säger Peter Zeylon, butikschef på Willys.
Bra träning. "Visst är det tungt att plocka varor ibland. Jag behöver i alla fall inte gå på gym", säger My Bengtsson och skrattar. I bakgrunden sitter Helena Petersson i kassan på Willys. Både My och Helena tycker att det är positivt att rotera runt mellan olika arbetsuppgifter.Foto: ANDERS LILJEGREN
Foto:
My Bengtsson är en av de anställda som roterat runt på olika avdelningar sedan i somras.
- Det har blivit mycket roligare att gå till jobbet nu.
När VT tittar in står hon och plockar upp godis i hyllorna.
- Jag är stationerad på frukt och grönt denna dag. Men när jag är klar där så hjälper jag till på andra ställen. Det är perfekt, jobbet blir aldrig långtråkigt. Dessutom är det olika slags stress på olika ställen, säger hon.
Helena Petersson är anställd som kassörska. I över fem år har hon enbart suttit i kassan. Även om hon trivs på jobbet så tycker hon att det är kul och mer stimulerande med andra arbetsuppgifter.
- Man blir så stel i nacken av att sitta i kassan hela dagen, säger Helena Petersson och My Bengtsson som inte själva har haft några problem med förslitningsskador.
Enligt Dan Nilsson, fackordförande på Willys och ordförande i Handels, avdelning 16 i Linköping, som omfattar Västervik, Oskarshamn, Linköping, västra Östergötland, och Mjölby, är det tyngre att sitta i kassan än att stå vid ett löpande band.
Genom att rotera slipper kassapersonalen det ensidiga arbetet som sliter på kroppen. Att arbetet blir mer omväxlande tjänar alla i personalen på.
- Det har framförallt höjt statusen på jobbet, säger Peter Zeylon, Willys butikschef.
Dessutom blir butiken mindre sårbar när alla anställda kan hoppa in överallt, exempelvis vid sjukdom.
Peter Zeylon är dock lite skeptisk till att Arbetsmiljöverket är i färd med att instifta regler för hur kassaarbetet ska fungera. Verket håller just nu på att se över reglerna för den så kallade rotationsmodellen inom livsmedelsbranschen.
- Ska man följa Arbetsmiljöverket regler fullt ut kan det resultera i fler deltidsanställningar för att ha fler huvuden att välja mellan. Vi vill inte säga upp någon.
Dan Nilsson delar Peter Zeylons uppfattning.
- Om Arbetsmiljöverket går för hårt fram och tvingar fram en lösning kan det leda till mer deltidstjänster. Det skulle gå emot vår paroll, att heltid ska vara en rättighet, deltid en möjighet.
Nilsson framhåller att det skulle vara bättre att man inom facket och företaget själva kom överens om ett kollektivavtal, om kassaarbetet och arbetsrotationen.
- Vi vet ju hur branschen fungerar, säger Dan Nilsson.
Handelns avtalsparter, Svensk Handel och Handels förhandlar just nu om arbetsmiljövillkoren för anställda som sysslar med kassaarbete.
Kassaarbete
2001 beslutade regeringen att kassaarbete inte får utföras mer än två timmar i sträck. Mellan två kassaarbetspass ska arbetstagaren alltid under minst 15 minuter ha rast eller syssla med annat arbete. Kassaarbete får inte heller utföras i mer än sju timmar per dag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!