Mycket jobb med att riskklassa matställen
Kommunens livsmedelsinspektörer har just nu fullt upp med att riskklassificera alla verksamheter som hanterar mat.
Ärenden som får läggas åt sidan så länge är bland annat "omgodkännandet" av alla verksamheter som sysslar med mat. Enligt en ny lag, som började gälla vid förra årsskiftet, med nya hygienregler måste alla verksamheter godkännas på nytt, med nya ögon.
- Ambitionen är att göra det här inom rimlig tid, men riskklassificeringen stör den interna planeringen, säger Carolina Stalebrant.
Att riskklassa verksamheter är en ny förordning som lyder under livsmedelslagen. Just nu är det knappt två tjänster som sysslar med att klassa verksamheterna, samtidigt som inspektörerna själva ska lära sig det nya systemet och informera de berörda.
När inspektörerna riskklassar en verksamhet bedömer hur mycket kontrolltid de kommer behöva ägna åt en specifik verksamhet. Flera företagare har hört av sig till Carolina Stalebrant och hennes kollega för att de inte tycker att klassen de hamnat i är korrekt.
- Ett objekt kan få fyra timmar kontrolltid och på ordet låter det som ska vara fyra timmar på fältet hos dem. Men så är det inte, i tiden ingår inläsning, uppföljning, administration och rapportskrivning, säger Carolina Stalebrant. Det är mest mindre verksamheter som har reagerat på kontrolltiderna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!