Mycket charm finns i kvarteret Pendeln
Mitt i stan. Med adress Smalgränd 12 finns denna idyll. Här huserar i dubbel bemärkelse Lotta och Sylvia Nilsson. Dotter Lotta har en frisersalong och modern Sylvia har sin bostad här plus att hon driver en liten sommarservering i trädgården. Foto: MATILDA AHL
Foto:
Ett rejält hus som exteriört i stort sett fått behålla sitt utseende genom alla år. Butiksplanet inrymmer i dagsläget bosättningsaffären Bohaget. Tidigare välkända namn har varit TV-Larzon, Fågel Blå, Pub Greven och Kihlbergs Cykel och Sport. "Monark" stod det på berömd skylt utanför entrén. Symaskiner, tyger och damkläder, Chic, är annat som under perioder sålts i delar av lokalerna.
Pub Greven var lite sensationell i sitt slag. En pub i Västervik tillhörde inte vanligheterna på den tiden. Tiden i fråga var under de första åren på 1970-talet. Dessförinnan hade Svea och Lennart Norberg börjat med lite pubverksamhet i en del av Café Fenix på Brunnsgatan. På Greven serverades som starkast mellanöl och klockan 22 var det stängningsdags.
Det tidigare Monark var också mycket populärt. Populär var var även ett ungt butiksbiträde där som hette Håkan Jonsson, "Banne" kallad. Håkan råkade ut för en olycka som berörde hela Västervik. Under en semester på Gotland dök han från en brygga på alldeles för grunt vatten. Håkan fick en allvarlig ryggskada och förlamades.
Västerviks-Tidningen engagerade sig i en insamling för att Håkan Jonsson med hjälp av olika hjälpmedel kunde fortsätta att använda sig av en skrivmaskin. Han hade bland annat kontakt med legendariske fotbollsmålvakten Svenne Berka som också råkat ut för en olycka där han blivit förlamad. Dessutom brevväxlade han med boxningsvärldsmästaren Floyd Patterson.
Håkans ryggskada var tyvärr mycket svår och ledde till komplikationer. Håkan avled några år senare, 1964.
Det stora huset mot Storgatan har en flygelbyggnad utefter Västra Kyrkogatan som också byggdes 1915 med Axel Sjögren som arkitekt. Från början inrymde flygelbyggnaden en biograf med namnet Metropol. Entrén fanns i den större byggnaden. Andra och större biografer som Roxy, Röda Kvarn och Palladium blev svåra konkurrenter och Metropol lades ned och byggnaden byggdes om till bostäder i början av 1930-talet och försågs även med en attikavåning vilket är detsamma som en låg övervåning. Arkitekt till ombyggnaden var Johan Lund.
Tomten ägdes före 1915 av urfabrikören och donatorn Herman Kindmark (1825-1914) som hade sin verkstad och affär på platsen. Det är Kindmarks urmakerirörelse som gett kvarteret sitt namn, Pendeln. En donation från Kindmark var det som senare möjliggjorde byggandet av pensionärsbostäderna intill S:ta Gertruds kyrka. De fastigheter i kvarteret Prosten, där behandlingsenheten Aspen fanns, som nu hotas av rivning.
I flygelbyggnaden, tidigare biografen, finns sedan 1968 Talab, Tandtekniska laboratoriet i Västervik AB som drivs av Claes Cederquist. Han är dessutom sedan en tid ägare av såväl det stora huset som flygelbyggnaden.
- Det har naturligtvis medfört att jag är extra intresserad av vilka rörelser som haft verksamhet i husen.
När det gäller flygelbyggnaden så är Claes väl uppdaterad.
- Alf Pettersson hade sin redovisningsbyrå här och tidigare utnyttjades lokalerna av tandläkare Erik Rune och längre tillbaka doktor Axel Fridén.
Vi skall inte glömma Ullas damfrisering som en gång på 1960-talet fick medlemmar ur Hep Stars som kunder.
Arkitekten Axel Sjögren var född i Gladhammar. Under sina första arkitektår stod han bakom flera av Västerviks kända byggnader. Förutom ovan nämnda ritade han två större fastigheter intill Stora Torget. Dels Klingska fastigheten (A P Jonsson) och dels det tidigare bankhuset i kvarteret Fläsklösa där Deloitte i dag håller till.
Andra berömda byggnader som Axel Sjögren stod bakom var den gamla Slottsholmsrestaurangen, som tyvärr brann 1950, och lite i samma stil segelsällskapets klubbhus på Skansholmen. Ett annat objekt var villa Sydamerika.
Johan Lund, som ritade om nämnda biografflygel, låg 1937 även bakom ombyggnaden av grannhuset i hörnet av Västra Kyrkogatan och Fiskaregatan. Till för några år sedan tillhörde fastigheten familjen Berggren. Från 1960 hade Elis Berggren sitt bokbinderi där. En tidigare verksamhet var Wiik & Johanssons Egendomsaffär som sysslade med boutredningar och liknande verksamhet. I dag bor familjen Arndt i fastigheten.
Fiskaregatan - Smalgränd. Tvåvånings reveterat trähus, 1700-tal och ombyggt flera gånger. Klarade rivningshysterin men förfallet var nära för drygt tio år sedan.
- Jag kom över fastigheten 1994, säger Ulf Pettersson. Då var den i ganska dåligt skick med läckage och mycket annat. Så det har funnits ett och annat att göra.
Ulf har räddat såväl huvudbyggnad som de gamla fina uthusen. Även den kullerstensbelagda gården med handpump, en liten damm, en underbar syrén och annat grönt har fått nytt liv.
- En del av gården hade fått ny stenläggning med den har jag återställt med kullersten.
Även det prydliga och dekorativa planket från 1887 mot Smalgränd har skötts om ordentligt. Ett plank som särskilt omnämns i flera böcker i samband med bebyggelseinventeringar i Västerviks centrum.
Under många år låg Pålssons tapetserareverkstad här på Smalgränd 8.
fortsättning nästa sida
forts från föregånde sida
- Den har jag gjort i ordning till en egen ateljé, säger Ulf som gärna använder fritiden till att måla. Ofta Västerviksmotiv.
Även nästa hus, Smalgränd 10, har anor från 1700-talet och har ansetts vara en god representant för Västerviks småskaliga bebyggelse. Flera små uthus och en liten mysig innergård finns. Oroväckande är dock att underhållet har varit eftersatt på senare år.
På vägen ut mot Storgatan, Smalgränd 12, håller mor och dotter Nilsson till. Sylvia och Lotta. Sylvia bor i tvåvåningshuset och sommartid driver hon Sylvias smörgåsbod. Även här finns en fin innergård där servering av kaffe och macka sker.
I ett av uthusen driver Lotta sin frisersalong, Klippmakarn. Ett uthus som 1988 helt fick byggas om innan Lotta kunde köra igång.
- Det fanns inte mycket kvar som var värt att bevara, säger Lotta Nilsson.
Gaveln mot Smalgränd är dock densamma och även i övrigt anpassades nybyggnaden till gården och miljön.
På den här adressen har det tidigare funnits såväl tapetserare som ett sadelmakeri och frisersalong. Barberare Gustaf Adolf Sjögren var en kändis.
Nu är vi ute på Storgatan igen. Här ligger ett trevånings stenhus från 1935 med sina märkliga brandväggar på baksidan. Även här var Johan Lund arkitekt.
Affärsplanet mot Storgatan har två butikslokaler. Närmast Smalgränd heter hyresgästen just nu Backeyboden. Före den utnyttjade Västerviks Begravningsbyrå lokalerna. En klassiker under många år var Walter Larssons herrekipering Wasons. Herrkläder såldes även tidigare av Lundgrens Herrekipering.
I den andra butiken ligger Anitas Mode. Långt tidigare fanns Ultrafoto och även Hartmans fotoaffär. En pälsbutik har också funnits där. En välkänd butik var även K E Anderssons möss- och hattaffär.
"Har ni möss? ? Nej, men vi har hatt." En klassisk liten skämthistoria som kanske har sitt ursprung där.
En hattmakare fanns det även tidigare på platsen. Här bodde hattmakaren mäster Anders Brask.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!