Mycket bra jordgubbsskörd
"Men det blir tyvärr inga bär till midsommar."
Just nu blommar jordgubbsplantorna för fullt.
- Det ser väldigt bra ut. Det växer så att det knakar! Enda nackdelen är att det inte blir några jordgubbar till midsommar, säger Åke Bäckström på Vassbäcks gård.
Han säger att det var för kallt i april.
- Det var nattfrost flera gånger och så var det faktiskt för mycket sol däremellan. Det blev helt enkelt för stor variation mellan natt och dag.
Efter en frostnatt i april kunde det ta fram till lunch innan jordgubbsplantorna hämtat sig, berättar Åke Bäckström.
För alla jordgubbsodlare är dock frosten på våren något naturligt. Flera slags skydd används för att skydda plantor och blommor. Bland annat plast som kan andas, med små hål i.
- Och så frostvattnar vi. Genom speciella munstycken sprutar en anläggning ut ytterst små vattendroppar under högt tryck.
- Vattendimman gör att det bildas en tunn isbark på jordgubbsplantorna. Isbarken skyddar märkligt nog mot frostskador.
Intill sängen i Åke Bäckströms sovrum sitter ett frostlarm.
- Jag väcks av ett tjutande när temperaturen sjunkit till två plusgrader. Då har jag trettio minuter på mig att åka ut till fälten och sätta på frostbevattningsanläggningen.
Nästan varje natt i månadsskiftet april/maj tjöt det hemma i Åke Bäckströms sovrum.
Natten till måndagen var det 11-12 grader varmt och fuktigt i Västervik. De senaste dagarna har det varit ideliga skiftningar mellan sol och regn.
Finns det verkligen ingen chans att det blir jordgubbar till midsommar, ens om det skulle bli ihållande värmebölja från och med nu?
- Nej, tyvärr. Trots att det idag växer så det knakar kräver plantorna ändå en viss tid innan jordgubbarna blir klara. Det blir de inte förrän veckan efter midsommar, kanske med undantag från några få bär.
Om en jordgubbsodlare vill ha bra kvalitet på sina bär använder han ett land under endast två år.
- Sedan plöjer vi upp landet och sätter ut nya plantor. Annars blir bären mindre och ogräset alltför utbrett, säger Åke Bäckström som i år odlar fem olika sorters jordgubbar.
- Zephyr är den godaste och sötaste och kan bli jättestor. Den är dock inte så hållbar, utan bör ätas samma dag den plockas. Att frysa den direkt går dock bra.
Corona är en annan sort, liksom den sena jordgubben Jesco. Pegasus är en gubbe som debuterar i år på Vassbäcks gård.
- Den ser vi fram med spänning emot eftersom den lär ha en fantastisk smak.
- Florens är en annan helt ny sort för oss i år, säger Västerviks jordgubbsgubbe Åke Bäckström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!