För att ge råd och vägledning i de frågor som då uppstår hade LRF i samarbete med Södra och Tjustbygdens sparbank inbjudit till en informationsträff i Blackstad.
Att ett generationsskifte måste få ta tid var alla överens om och att det är viktigt att ta hjälp av utomstående rådgivare. För många familjer kan beslutet om hur gården ska drivas vidare, och av vem, vara det viktigaste beslutet man tar. Förutom de rent ekonomiska frågorna finns det mycket känslor inblandade.
Den första frågan man bör ställa är om det finns något av barnen som har förutsättningar och intresse att ta över fastigheten. Kanske är en försäljning på öppna marknaden mer lämplig. Att fördela en summa pengar är alltid mycket enklare än att se till att syskon blir nöjda och inte känner sig orättvist behandlade.
Ska något av syskonen ta över är det lämpligt att alla inblandade får vara med från början och också får tid att tänka efter hur man vill ha det. Att uppnå millimeterrättvisa är i ett sådant läge är förstås omöjligt.
När man beslutat i den stora frågan om övertagande så är det dags att utforma detaljerna. Om det ska vara en gåva eller ett köp är en av de viktigaste frågorna. Båda alternativen har för- och nackdelar. En annan fråga är hur den som lämnar ifrån sig fastigheten ska kompenseras.
Att se över alla eventuella avtal som kan finnas som till exempel arrende och jakträtt, var ett annat råd som gavs. En aktuell skogsbruksplan är också nödvändig för att veta hur fastigheten ska värderas.
Det är också viktigt att dokumentera värdet som räknades fram när överlåtelsen skedde. Ett värdefullt dokument att ha om någon vid ett senare tillfälle tycker att den tillträdande fick för stora värden på sin lott.
Slutsatsen av informationsmötet var att låta generationsskiftet ta lång tid och att alla parter får säga sitt så familjen kan umgås också efter att den nye ägaren trätt till.