Mutationen sprids till yngre – nya bud om provtagning

När den brittiska varianten av covid nu sprids är oron stor över smittspridningen på skolorna i Västerviks kommun. Och nu sänks rekommendationen om vilka åldrar som bör provtas.

Grundskolechef Ewa Myhrén bekräftar hög frånvaro inom skolan, men inget utbrott av covid-19. Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin oroas över spridningen av den brittiska mutationen i Västervik och norra Kalmar län.

Grundskolechef Ewa Myhrén bekräftar hög frånvaro inom skolan, men inget utbrott av covid-19. Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin oroas över spridningen av den brittiska mutationen i Västervik och norra Kalmar län.

Foto: VT

Västervik2021-04-29 10:17

Enligt tips till tidningen är många elever sjuka just nu, men något specifikt utbrott av covid-19 har inte konstaterats. Det säger både grundskolechefen i Västervik Ewa Myhrén och länets smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

– Många elever är borta på flera av Västerviks skolor och där är föräldrarna fantastiska med att hålla sina barn hemma om de har symptom, säger Myhren.

undefined
Ewa Myhren är grundskolechef och säger att det inte pågår något utbrott av covidfall på någon grundskola, men bekräftar att frånvaron är hög.

Lisa Labbé Sandelin konstaterar att smittspridningen är fortsatt stor i Västervik och att norra länet drabbats hårdast av den brittiska mutationen, något som smittskyddet misstänker beror på att smittan kommit norrifrån.

– Vi upplever att den brittiska varianten har en större förmåga att sprida sig och smittar till alla åldrar. Dock vet vi fortfarande inte hur smittsam den är från alla åldrar.

Att många elever är sjuka på en viss skola behöver inte betyda att det är covid.

– Det är också en del annat som går just nu. Men smittspårningen är hela tiden på hugget eftersom ett utbrott kan gå väldigt snabbt.

undefined
Lisa Labbe Sandelin och smittskyddsenheten i Kalmar sänker nu rekommendationen för när man bör provta sig för covid-19 vid misstänkta symptom.

Just nu uppdateras rekommendationerna för provtagning av barn och unga. Hittills har det sagts från gymnasieåldern, men det nya är att det sänks till högstadieåldern. 

– Alla från sex år och uppåt kan provtas och att många blir sjuka samtidigt kan tyda på att det är något på gång, säger Lisa Labbé Sandelin.

Hon påminner om att vi inte ska träffa andra än den närmaste familjen.

– Vi måste få ner smittan snabbt, för att avlasta sjukvården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!