Mustig gryta för kalla själar

Höstens tröst kommer i en gryta. Mustig, värmande och rustik. Höstgryta är alltid rätt.

Höstgryta är lika med höstmys. Mustiga smaker som värmer gott när kylan kryper inpå knuten.Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Höstgryta är lika med höstmys. Mustiga smaker som värmer gott när kylan kryper inpå knuten.Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Västervik2010-11-13 00:00
Ingen blir ledsen av att bli bjuden på en vällagad höstgryta. Det är omtanke och kärlek i kastrullform. Med några basala ingredienser och långsamlagade tålamodskok kan man skapa kulinariska storverk - som varken kostar skjortan eller kräver kockexamen.Så här års slänger vi gärna säsongens bästa skörd i grytan. Vad sägs om vilt, svamp, rotfrukter och höstlamm? Som gjorda för att skänka smak åt en mullig mysgryta.Hur ska man då gå till väga? Tja, ju enklare mat desto viktigare är råvarorna. Hitta till exempel en högrev av ett kött du litar på, gärna älg eller lamm som ger extra tyngd åt smakerna. Köp en bit välrökt fläsk för ytterligare stuns på kalaset. Frossa i de rotfrukter som ser bäst ut för stunden. Slå på en flaska rött med en ren vinsmak. Därifrån är det svårt att misslyckas.Den gyllene regeln för en lyckad gryta är att ju längre koktid och ju lägre temperatur desto bättre resultat. Låt gärna grytan stå och puttra sig härlig på riktigt låg värme i ugnen (eller på spisen) medan du passar på att göra annat.En finess med att göra gryta är att det är ett ypperligt tillfälle att utnyttja alternativa styckningsdelar av köttet, vilket är snällt både mot miljön, hushållskassan och djuret. Men det handlar om tuffare muskelfibrer som kräver sin lilla tid för att bli möra. Koka därför tills köttet sånär faller sönder, då är det som bäst.Det fiffiga i kråksången är att en riktigt magnifik höstgryta alltid smakar som bäst dagen efter. Följaktligen har man all tid i världen att låta den puttra på i sin egen takt.Och bättre matlådemat får man leta efter. Om det nu mot all förmodan skulle råka bli något över!
Recept
Burgundisk lammgryta med rotfrukter och svamp4-6 portioner, 3 timmarEn riktigt mustig gryta med massor av smak. Gör den gärna en dag i förväg så blir den ännu godare.2 kg lammkött med ben eller 600 g utan ben (t ex rygg eller bog)
smör
200 g rökt sidfläsk
salt
nymalen svartpeppar
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
3 morötter
3 palsternackor eller jordärtskockor
1 burk hela cocktailtomater (gärna Mutti)
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
1 flaska rött vin
20 smålökar
150 g kantareller, trattkantareller eller annan svamp
1 burk stora vita bönor (à ca 400 g)
1 dl urkärnade svarta oliver (gärna kalamata)
1 näve sockerärter
Skär köttet i tärningar och bryn runtom i omgångar i smör i en stekgryta. Skär bort svålen från fläskbiten och lägg ner den i grytan tillsammans med köttbitarna. Salta och peppra.Skala och hacka lök och vitlök och häll ner i grytan. Låt bryna lite lätt under omrörning. Tillsätt tomatpuré och vetemjöl, rör om och fräs någon minut.Skala och skär rotfrukter i sneda bitar och häll i tillsammans med cocktailtomater, timjan och lagerblad.Häll på så pass mycket vin att det precis täcker. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock till köttet nästan faller isär. Det tar ungefär två timmar.Lägg smålöken i vatten en stund så går de lättare att skala. Stek dem sedan i lite smör i en stekpanna och lägg åt sidan. Strimla fläsket och stek tillsammans med svampen. Ställ åt sidan tills grytan börjar bli klar.Lägg i avrunna bönor, smålök, fläsk, svamp och oliver när köttet är mört. Sjud ytterligare fem minuter, lägg i sockerärterna och sjud några minuter till. Låt stå en stund innan serveringen. Servera med persiljeslungad kokt potatis och/eller gott surdegsbröd.
Mustig linsgryta med basilikaolja och feta
8-10 personer, 2 timmar + blötläggningHöstmys på gryta. Perfekt att bjuda vegosar på (hoppa över fetaosten för veganer). Observera att linserna ska ligga i blöt över natten.1 kg bruna linser, helst puylinser
2 stora gula lökar
1/2 vitlök
2 morötter
1 persiljerot
1 palsternacka
5 potatisar
1/2 flaska rött vin
5 tärningar grönsaksbuljong + vatten
3 msk tomatpuré
2 lagerblad
2 msk balsamvinäger
salt
nymalen svartpeppar
1 kruka färsk basilika
1 dl olivolja
150 g fetaost
Blötlägg linserna över natten. Koka dem sedan i rikligt med vatten i 10 minuter och skölj av dem i en sil. Skala och hacka lök och skiva vitlöken (spara 1-2 klyftor) tunt. Skala och skär rotfrukterna (även potatisen) i stora tärningar.Mjukfräs lök och vitlök i lite olivolja. Tillsätt linserna och rotfrukterna. Häll på så pass mycket vatten att det täcker. Tillsätt vin, buljongtärningar, tomatpuré och lagerblad. Låt koka minst en timme. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.Kör basilikablad med olivolja och lite vitlök i en mixer. Ringla över örtoljan precis innan serveringen, utan att blanda för mycket. Smula över fetaost och servera med gott bröd. Flamländsk ölgryta4-6 portioner, 3 timmarI öllandet Belgien häller man gärna ölet i maten också. Den här grytan får en grymt god smak och påminner lite om vår kalops.1 kg högrev av nöt eller älg
2 msk smör
salt
nymalen svartpeppar
cirka 5 dl oxbuljong
5 skivor bacon
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1/2 msk råsocker
5 dl mörkt öl, gärna belgiskt
1 lagerblad
2 msk balsamvinäger
3 kryddpepparkorn
1 msk repad färsk timjan + extra till dekor
1 påse minimorötter
2 msk dijonsenap + lite extra
1 skiva vitt bröd

Skär köttet i tärningar. Bryn det runtom i omgångar i smör i en stekgryta. Salta och peppra. Lyft upp köttet och ställ åt sidan. Häll i en liten skvätt buljong (resten sedan), skrapa ur grytan och häll vätskan över köttet.Stek baconet i grytan. Ta upp och lägg åt sidan tillsammans med köttet.Skala och skiva lök och vitlök och mjukstek i baconfettet utan att få färg. Strö över sockret på slutet.Häll i köttet, bacon, öl, lagerblad, vinäger, kryddpeppar och timjan. Blanda väl. Tillsätt så pass mycket buljong att det täcker. Bred senap på brödskivan och lägg den ovanpå. Koka i tio minuter. Rör ut brödet tills det löst upp sig. Sänk värmen och låt sjuda sakta under lock tills köttet blir så mört att det nästan ramlar sönder. Rör om då och då. Tillsätt minimorötterna mot slutet och låt dem koka med tills de mjuknar lite utan att tappa stunsen.Smaka av med extra senap. Dekorera med några timjankvistar och servera till potatismos, spätzle eller färska gnocchi. (TT-Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om