Strax innan jul fick företaget Moodboard Stories klartecken från Västerviks kommun och en grupp privata finansiärer att gå vidare i att utveckla Svenska musikmuseet i Västervik.
I ett första steg så har man utrett vad det är man vill åstadkomma. I vår ska man söka svaret på några avgörande frågor för att man ska kunna gå vidare med projektet:
– Hur ska ägarskapet se ut? Vem ska drifta museet? Och vilka ska vara med finansiera museet, säger Lisa Halling, kreativ ledare på Moodboard Stories.
Det är inga små frågor att besvara. Hon konstaterar att det museum de skissat på är stort, och kommer att kräva en stor investering och mycket arbete för att bli verklighet.
I början av 2000-talet undersöktes möjligheterna till ett annat musikmuseum i Västervik: Visans hus. Då stupade det på att det var svårt att klara finansieringen.
Lisa Halling är ändå optimistisk.
– Vi hade inte gjort det här om vi inte trott att går att genomföra, och vi har sett att det finns ett intresse för museet.
I bolaget Moodboard Stories, finns även hennes mamma Ing-Marie Halling. De har jobbat tillsammans med det kreativa arbetet i flera andra kända muséisatsningar: Abba the Museum, Avicii Experience och filmbyn i Mariannelund.
Lisa Halling tycker att den inledande fasen visat att man varit rätt ut i sin tanke: Det finns ett utrymme för ett museum om svensk musik.
– Just nu befinner jag mig i Kalifornien och har träffat mycket musikmänniskor. Bland dem är Sverige känt för sin popmusik, berättar hon när vi pratar i ett fjärrsamtal på datorn.
Efter den inledande fasen så finns en vision om ett museum med en grundutställning, men där det också ska finnas utrymme för tillfälliga utställningar.
– Det kan vara en utställning om svensk hårdrock eller svensk punk. Museet måste också ständigt förnyas. Det handlar ju om något som hela tiden utvecklas, säger hon.
När vi skrev om att kommunstyrelsen skjutit till 250 000 kronor till en fördjupande utredning innan jul visade vi några bilder som Moodboard gjort av ett framtida museum. Man tryckte hårt på att det bara var konceptskisser.
Lisa Halling säger att bilderna ändå ger en bild av den känsla som man vill att museet ska ha:
– Vi vill ha en nordisk känsla med ljust trä samtidigt som det finns färgglada, lekfulla detaljer. Ett färgat ljus som ska föra tankarna till scenbelysning. Tonerna som hänger ner från taket.
Vem ska museet vara till för? Är det ett museum man reser till eller handlar det om att skapa något som den som ändå besöker Västervik kan besöka?
– Det ska absolut vara ett museum som i sig är en reseanledning.
Hon talar om ett brett museum som ska fungera både för barnfamiljer och vuxna par. När vi intervjuat Ing-Marie Halling tidigare så har hon talat om vikten av att besökarna får vara aktiva under besöket, och vara medskapande. Det står fast.
– Det kan inte bara vara ett museum med föremål i glasmontrar. Besökarna ska få prova på och göra saker själva. De ska vara delaktiga i att skapa upplevelsen av muséet, säger Lisa Halling, samtidigt som hon lägger till att originalföremål som hört till artister, också måste vara en del av museet.
När hoppas ni vara färdiga med den fördjupande fasen?
– Vi startar nu i januari, februari. Förhoppningsvis ska vi ha något att presentera till sommaren.