Musiken hjälper demenssjuka minnas

Ett 40-tal personer samlades i lördags i Gamleby församlingshem för att delta i det frukostmöte som avslutade den gångna äldreveckan. På plats fanns musikpedagogen Birgitta Andersson, som berättade som sitt jobb att ta hand om svårt demenssjuka människor.

Musikpedagog. Birgitta Andersson använder sång, musik och bilder i sitt arbete inom äldrevården. Musiken kan lindra sorg och smärta och finna dolda resurser inom människan.

Musikpedagog. Birgitta Andersson använder sång, musik och bilder i sitt arbete inom äldrevården. Musiken kan lindra sorg och smärta och finna dolda resurser inom människan.

Foto:

Västervik2006-05-02 00:25
För att lindra sorg och smärta hos sina demenssjuka patienter arbetar Birgitta Andersson med sång, musik och bilder.
I jobbet på Universitetssjukhuset i Linköping arbetar hon med patienter som har svåra hjärnskador. Hon åker också runt till andra sjukhus och vårdhem för demenssjuka, där hon använder musiken som kommunikation med de äldre.
- Om inget annat går in hos en sjuk människa så går musiken in i alla fall, då musiken aldrig kan få en demenssjukdom, sa hon under föreläsningen i Gamleby.

Bilder i äldre sångböcker är också sådant som de gamla kommer ihåg. Kan personalen dessutom sjunga för patienterna eller tillsammans med dem är det möjligt att minnen kommer tillbaka.
Svensk forskning visar dessutom att vårdare som sjunger har mycket lättare att vårda sina patienter.
- Man glömmer ofta sorg och ilska när man sjunger, plus att det är det klart bästa sättet att avleda ångest, berättade Birgitta Andersson.
Under åren hon jobbat med den här vårdformen har hon skapat ett helt eget koncept med färgglada kläder, hattar och musik.
- Jag har varit på många vårdhem där det suttit åtta till tio patienter som inte brytt sig överhuvudtaget. Jag har frågat om vi ska sjunga lite, och med sånger från den gamla sångboken Nu ska vi sjunga, vilket för övrigt bör finnas på alla äldreboenden, har minnen ofta kommit tillbaka.

Många demenssjuka lider av stor bitterhet, där orsaken kan vara väldigt olika. Därför är det viktigt att patienterna får tillbaka sin livsvilja. Något som hon försöker göra med sångerna, hattarna och de färgglada kläderna.
- Tänk er själva när man kommer till en matsal på ett vårdhem. Där är vita bord, vita dukar, vita väggar, vitt porslin, vit mjölk, vit fisk med mera. Vid flera tillfällen har jag därför föreslagit att man ska köpa in lite färgglada glas, färgat porslin, lite färgglada gardiner, eftersom jag vet att detta enbart är positivt för den som behöver vården, sa Birgitta Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om