Miljöpartiet i Västervik att lantbruk som producerar substrat till biogas, eller producerar biogas, inte ska behöva betala skatt om man använder sin egen biogas som bränsle.
De stigande bränslekostnaderna är just nu en plåga för lantbrukarna.
Är inte ett problem i sammanhanget att de flesta lantbruksmaskiner drivs fossilt?
– Jovisst, det kommer att kräva en omställning, men det finns biogasdrivna traktorer, även om de kan vara svåra att få tag på. Samtidigt krävs också att någon går före, svarar Akko Karlsson.
Det andra förslaget handlar om den elenergi som produceras på de solpaneler som monterats upp på bostäder de senaste åren. I dag är solenergi skattebefriad upp till en viss gräns.
– Det betyder att det finns solpanelsägare som slår av anläggningen vissa dagar för att inte komma över den gränsen, säger Akko Karlsson.
Partiet vill även att företag som installerar solcellsanläggningar ska ha fem års skattefrihet för att snabbare kunna räkna hem investeringarna. Partiet tror att det kan bidra till att lösa den energikris som råder i elområde 3 och 4.
De menar att solenergi har en stark potential just i Kalmar län, med sina många soltimmar. Caroline Axelsson från Vimmerby trycker på att solenergi kan produceras på många platser.
– Ett exempel från min hemkommun är Åbro bryggeri som lagt solceller på sina tak för att lösa en del av sitt energibehov, säger hon.
De ser satsningen på solenergi som nödvändig om kärnkraften ska fasas ut.
Kritikerna pekar på att solenergi liksom vindkraft inte är planerbar. Det vill säga att produktionen är beroende av vädrets makter, medan vattenkraft och kärnkraft ger en mer förutsägbar produktion året om och dygnet runt. Hur ska man lösa det?
– Vi ska fortsätta dra nytta av vattenkraften, man kommer också att bli tvungen att planera sin energikonsumtion mer och vi går mot ett batterisamhälle där energi lagras på olika sätt, svarar Annika Carlsson Wistedt, som är partiets riksdagskandidat för Kalmar län.
Kommer förslagen från MP i Västerviks kommun att plockas upp av Miljöpartiet på riksnivå? Partisekreteraren Katrin Wissing säger att de här frågorna har diskuterats, men inte på den detaljnivå som Västerviksföreningen presenterat.
– Vi tar med glädje emot förslagen.