Mottagningar får bra betyg
Äldre patienter är mer positiva än yngre.
Foto: ANDERS LILJEGREN Christina Dunger Petersson och Staffan Skobe har arbetat med patientundersökningen på Esplanadens vårdcentral i Västervik. De är överlag nöjda med resultatet, men konstaterar att de redan i förväg visste att de behövde bli bättre på väntetiderna.
Foto:
Det finns inga större skillnader i resultaten mellan de olika mottagningarna. Generellt ger de svarande bra betyg. Den största skillnaden märks mellan åldersgrupper.
? Man är mera nöjd när man är äldre och mera kräsen och krävande när man är yngre, konstaterar Staffan Skobe, verksamhetschef på Esplanaden, och visar på staplarna.
Gruppen under 40 år har genomgående fler negativa svar än gruppen över 40 år. Särskilt väntetiden är en källa till irritation för den yngre gruppen som också skulle önska sig bättre information om undersökning, behandling och läkemedel.
? Det syns väldigt tydligt att vi vet hur vi ska möta de äldre, säger sjuksköterskan Christina Dunger Petersson.
De positiva svaren på de flesta områdena ligger mellan 70 och 80 procent av de svarande. Den sammanfattande bedömningen av Esplanadens verksamhet är till 86 procent positiv. Det resultatet ligger dock under siffran för hela landstinget som är 92 procent.
? Vi har reagerat på att det var något lägre siffror för oss på informationsfrågor om bland annat diagnos och läkemedel. Vi har haft problem med brist på ordinarie doktorer och hade ungefär hälften utbildningsläkare under undersökningsperioden, säger Staffan Skobe.
Att alla patienter inte är helt nöjda tycker han däremot inte är något problem.
? Det är nästan farligt att ligga på 100 procent. För i så fall driver man kanske inte en vettig vård ur medicinsk synpunkt och det finns kanske önskemål om sjukskrivningar som man inte tillfredsställer. Det finns de som man inte ska göra helt nöjda.
Däremot finns det utrymme till förbättring när det gäller väntetiderna.
? Vi har haft problem på personalsidan och på laboratoriet ? och då blir det väntetider, säger Staffan Skobe.
Det blev också lite turbulent bland personalen i oktober då distriktsvården gick upp i samma organisation som primärvården och mätningen gjordes i november så det avtecknar sig tydligt på resultatet.
? Men det här med väntetiden inne på mottagningen stämmer fortfarande, säger Christina Dunger Petersson.
? Vi har försökt analysera varför vi allmänt låg något lägre än genomsnittet och vi tror att det beror på kontinuiteten. Känner man sin läkare och läkaren känner sin patient så blir informationen bättre över tiden och det blir inte så mycket frågor vid varje besök, säger hon.
Kort sagt blir informationsbehovet inte så stort om man träffar samma läkare, men detta problem kommer att lösas när vårdcentralen får tre nya ordinarie läkare i vår.
? Vi är intresserade av att delta i kvalitetsarbetet för vi tycker att det är viktigt och vill tillfredsställa våra patienters behov. Men vill vill hålla på medicinsk kvalitet och då ska inte målet vara 100 procent, säger Staffan Skobe.
? Men vi hoppas att det blir bättre på en del punkter, säger Christina Dunger Petersson.
Det finns en plan att gå vidare i fokusgrupper på landstingsnivå, men för att få mer direkta och bättre svar menar Staffan Skobe och Christina Dunger Petersson att det också skulle vara bra med grupper också på lokal nivå. Detta är dock ännu bara på idéstadiet.
Patientundersökningen är utförd av Vårdbarometern som analyserar vad patienterna tycker om landstingen. Det senaste året har försök startats med att göra lokala undersökningar ner på vårdcentralsnivå och det är i det försöket som Kalmar läns landsting deltar. Förhoppningen är att undersökningen i framtiden ska utsträckas till att omfatta alla mottagningar i landstinget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!