Motionera bromsarna så att de håller längre
Var femte bil har dåliga bromsar, men många skulle slippa problem om de bara bromsade hårdare och oftare.
Vanligt fel. Fel på bromsarna är en av de vanligaste orsakerna till att bilar underkänns vid besiktningen. En av fem bilar har så dåliga bromsar att de bedöms som farliga. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Foto:
Fel på bromsarna är en av de vanligaste orsakerna till att bilar underkänns vid besiktningen. En av fem bilar har så dåliga bromsar att de bedöms som farliga.
Många bilar har ojämn bromsverkan, alltså att bilen bromsar olika mycket på vänster och höger sida. Att annat vanligt fel är dåliga bromsledningar och rostskadade bromsrör. Även parkeringsbromsen är ofta dålig.
Orsakerna är många, men ofta är det faktiskt vi bilägare som ligger bakom problemen. Vi bromsar helt enkelt för mesigt och för sällan.
- De allra flesta inbromsningar vi gör är så svaga och långsamma att bakhjulen inte ens bromsar. Då är det väldigt lätt hänt att bromsarna bak börjar kärva, att det blir rost och att smuts och annat fastnar i systemet, säger Ensio Andersson som är ansvarig för kontrollbesiktningen på Bilprovningen.
- Allt som inte används blir sämre, det gäller även bilarna olika delsystem. Bromsarna behöver helt enkelt motion för att må bra.
Den som tänker att man sparar bilen genom att bromsa lite och försiktigt har alltså fel.
- Man behöver åka ut på en väg, kolla noga i backspegeln och sedan göra några riktigt ordentliga tvärbromsningar. Det behöver man göra med jämna mellanrum, man ska känna att bakhjulen också bromsar.
Bristande användning av bakbromsarna leder ofta till ojämn bromsverkan. Bromsarna bak tar helt enkelt inte som de ska.
- När man släpper bromsen ska bilen rulla utan problem. Om man känner att det kärvar lite, att bromsen inte riktigt släpper direkt så har man troligen ett problem med sin broms som behöver åtgärdas.
Sedan 1997 gäller hårdare regler för ojämn bromsverkan. Innan dess tilläts en skillnad på 50 procent, men numera gäller 30 procent i hela EU. Om bromsarna tar mycket ojämnt kan det leda till att bilen svänger vid kraftiga inbromsningar.
Även parkeringsbromsen har motionsproblem. Den behöver också röra på sig för att må bra.
- Om man inte spänner åt handbromsen ordentligt ofta så kärvar den lätt fast. Det är ett vanligt fel på bilar med automatlåda. Ägarna lägger i parkeringsläget och struntar i parkeringsbromsen. Gör man det länge riskerar man att bromsen slutar fungera.
Om handbromsen går att dra långt upp innan den tar emot har man troligen problem med den. Eller om den inte orkar hålla bilen stilla i en backa.
En annan orsak till bromsproblem är att det kommer in skräp, fukt och annat vid hjulen. Speciellt stort är problemet under vintern, särskilt när vägarna saltas. Av Bilprovningens statistik kan man se ganska stora regionala skillnader mellan hur bilarnas bromssystem mår. En trolig förklaring är just att de län där det saltas mycket har större problem.
Men att göra rent är inte så lätt.
- Ett bra tips är att göra det i samband med hjulskiftet innan och efter vintern. Om man känner på sig att något är fel så kanske man ska låta en verkstad byta däck i samband med en service så att serviceteknikerna kan göra rent bromsarna.
En hel del av problemen är också åldersrelaterade. Ungefär hälften av alla personbilar i Sverige är äldre än tio år, det en av Europas äldsta bilparker.
- Många besiktigar bilen innan de lagar den för att se om det ens är värt att laga den. Det är säkert en förklaring till att Bilprovningen underkänner så många, säger Rolf Lööw, teknisk expert på Motormännen.
Han tror att många helt enkelt underlåter att serva sin bil.
- Många tycker att det är för dyrt att serva sin gamla bil, därför får aldrig mekanikerna ens chansen att upptäcka felen på bromsarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!