Motion i stället för piller

Det startade på allvar för ungefär fem år sedan och nu har alla landsting det. Motion på recept i stället för medicin - och det fungerar. En pågående studie visar på mycket positiva resultat.

Foto:

Västervik2007-02-03 00:25
Övervikt. Benskörhet. Hjärtbesvär. Astma. Många sjukdomar går att lindra eller bli kvitt helt och hållet med fysisk aktivitet.
Sedan några år tillbaka skriver både läkare, sjukgymnaster, sjuksköterskor och distriktssköterskor ut recept på motion. Det fungerar som ett vanligt recept på medicin men tanken är att patienten ska röra på sig så han eller hon mår bättre. Det här går att använda både i förebyggande och behandlande syfte.
Lena Kallings är fysiolog på Karolinska Institutet i Huddinge. Hon är en av initiativtagarna till Far, Fysisk aktivitet på recept, och doktorerar i vilken effekt Far har på patienterna.
- Jag har följt patienter på 13 olika vårdenheter och så här långt kan jag säga att de har blivit mer aktiva efter sex månader. Deras livskvalitet har också ökat, de skattar hälsan högre, vilket är inte minst viktigt, säger hon.

I en annan studie på personer som passerat 65 års ålder, har vissa patienter kommit tillbaka ett halvår efter ordinationen och sagt att de fått ett helt nytt liv.
Själva receptförskrivning sker i samråd med patienten. Ett samtal som ska ge motivation och vilja till den sjuke att börja röra på sig. Patienten kan också få hjälp med hur han eller hon ska göra för att klara av sin aktivitet, till exempel med hjälp av handledd verksamhet.
- Vilken typ av fysisk aktivitet som passar är förstås individuellt. Men alla mår bara av att röra på sig bara man anpassar det till de egna förutsättningarna, säger Lena Kallings.
Hon uppmuntrar alla att själva ta upp frågan om motion på recept med sin läkare, sjukgymnast eller sjuksköterska. Ju fler som pratar om det, desto mer genomslagskraft får det.

Det är bara drygt fem år sedan Folkhälsoinstitutet och YFA, som är ett utskott inom Svensk Idrottsmedicinsk Förening, startade arbetet med Far. Starten skedde i samband med kampanjen Sätt Sverige i rörelse 2001. Syftet var att förändra vår inställning till fysisk aktivitet och långsiktigt ändra vårt beteende mot ett mer fysiskt aktivt liv.
Nu sker Fysisk aktivitet på recept i organiserade former och genomslaget är stort, berättar Lena Kallings. Också våra nordiska grannländer har hakat på, och i vissa fall gått om Sverige.

Ett hjälpmedel när motion ska skrivas ut är Fyss, en manual med de sjukdomar där tillräckliga vetenskapliga belägg finns för att fysisk aktivitet är en lämplig behandlingsform. Fyss finns också i en mer lättillgänglig version för allmänheten "Fyss för alla". Den kostar runt hundralappen och finns på Apoteket.
Hur lång tid tar det att skapa en ny god vana?
- Minst ett halvår. Många som tränar i grupp, till exempel, kommer av sig när terminen tar slut. Då blir de vilsna och vet inte hur de ska träna, säger Lena Kallings.
- Därför tycker jag det viktigaste är att få in rörelse i vardagen. Gå till jobbet, ta trapporna i stället för hissen, lek med barnen och annat som blir en naturlig del av livet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om