Mördarsniglarna har fått egen otursdag

Nästan varje dag är Anna Pettersson ute med saxen i trädgården i radhuset i Västervik och ibland kan det vara så många som flera hundra mördarsniglar om dagen som får sätta livet till.

Anna Pettersson tycker saxen är det bästa redskapet i kampen mot mördarsniglarna. Men hon måste hålla efter dagligen om hon ska få ha sina odlingar någorlunda ifred.

Anna Pettersson tycker saxen är det bästa redskapet i kampen mot mördarsniglarna. Men hon måste hålla efter dagligen om hon ska få ha sina odlingar någorlunda ifred.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2022-06-10 18:00

– Det bästa läget är när det varit jättetorrt och sedan börjar regna. Då kommer sniglarna ut för full attack, så då kan man få riktigt många, säger hon.

Den 11 juni har utsetts till Mördarsnigelns otursdag. Det var förra året som Emelie Birgersson i Varberg tröttnade på mördarsniglarnas framfart och tog initiativ till att skapa en dag för alla att gå samman och göra en insats.

I samband med det skapade hon även en grupp på Facebook, Mördarsnigelns ovänner där folk kan dela tips och råd för att bli av med sniglarna och få ha sina odlingar i fred.

undefined
Ett snabbt klipp bakom huvudet är ett av de mest skonsamma sätten att göra slut på snigeln. Den här kvällen är varm och solig så det är få sniglar framme.

Anna Pettersson gick med i gruppen för att få fler tips om hur hon skulle kunna göra för att bekämpa mördarsniglarna.

– Jag är med i en del trädgårdsgrupper på Facebook och det lät som en bra idé med en otursdag, säger hon.

Men hon nöjer sig inte med att jaga sniglarna just den här dagen. Jakten börjar redan tidigt på våren, så fort det blir varmt nog för att de ska krypa upp ur sin vinterdvala.

Oftast går hon en runda med saxen på morgonen och en till på kvällen. Och det har gett resultat.

– Förra året började jag klippa även vid en allmän kompost som finns i skogen här utanför tomten och det har gjort störst skillnad. Jag såg att det var massor av sniglar runt komposten och på cykelbanan. En del har tittat lite konstigt på mig när jag stått här och klippt, men det kan jag bjuda på. Det är det värt om jag får ha mina odlingar i fred.

undefined
Odlingslådor på ben har fått bli ett komplement, för att inte allt ska ätas upp av sniglarna, men ibland hjälper inte ens det, berättar Anna.

Själv föredrar hon saxen och gör snabb sak med ett klipp precis bakom huvudet på snigeln.

– Då går det snabbt. Vad man inte ska använda är salt, då plågas de långsamt till döds i stället.

Anna tipsar också om att ta en ny runda igen en halvtimme-timme efter att man klippt en första gång.

– Mördarsniglarna är kannibaler och äter på varandras döda kroppar.

Så om man väntar en stund lockas fler ofta dit för att äta.

undefined
I små behållare, egentligen tänkta som ölfällor, har Anna snigelmedlet ferramol. En snigel sägs kunna ge upphov till ungefär 400 nya sniglar varje år, så varje död snigel gör skillnad.

Förutom själva snigeljakten lägger Anna också ut ferramol i små behållare åt sniglarna. Det är ett bekämpningsmedel som innehåller järnsulfat. Sniglarna blir mätta och kryper tillbaka till sina gömställen, där de dör av uttorkning. För de flesta fungerar det att bara strö ut i trädgården.

– Men jag har skator här som älskar kornen, så de åt upp dem hela tiden. De är inte farliga för skator, men det blev ju inga korn kvar till sniglarna.

– Man vill ju få äta lite av det man odlar och inte bara mata sniglarna.

Mördarsnigel

Kallades tidigare spansk skogssnigel, men har nu fått det officiella namnet mördarsnigel.

En art i familjen skogssniglar.

Blir 6–14 centimeter lång.

Färgen kan variera från orangegul till nästan svart. Rödbruna–smutsbruna individer dominerar. Undersidan är grå. Huvudet och tentaklerna är svarta–blåsvarta, ibland grå. 

Är, som andra sniglar, tvåkönad, men mördarsnigeln kan också befrukta sig själv.

Sprids främst genom handel med trädgårdsväxter.

Källa: ne.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!