Villaägaren har ett hus på en halvö skärgården. För att kunna bo i huset även vintertid vill villaägaren bygga en carport. Och för att kunna bygga carporten har villaägaren kommit överens med markägaren bredvid om att köpa loss en bit mark, en grusplätt.
Villaägaren ansökte om en lantmäteriförrättning, för att överföra sagda bit mark från den ena ägaren till den andra.
För att genomföra förrättningen ville Lantmäteriet se att det finns en dispens från strandskyddet.
Och här tar det stopp.
– Placeringen är extremt nära vattnet, runt 30 meter. Och det finns tyvärr bara sex dispensskäl när det gäller strandskydd, och vi kan inte se att något är uppfyllt, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Marie Stenmark (M).
Nämndens beslut blir därför att inte bevilja dispens.
Grusplätten ligger i vinkel med ett hörn på bostadshuset, så bostadshuset skiljer den tänkta carporten från strandkanten. Bostadshuset omfattas redan av dispens från strandskyddet.
På kartor syns att grusplätten använts som parkeringsyta sedan tidigare.
Området borde därför ses som ianspråktaget, menar villaägaren.
Hen menar också att ett markköp och en carport inte kommer att påverka allmänhetens tillgång till stranden, vilket ju är strandskyddets syfte.
Nämnden instämmer i att det kan upplevas som ianspråktaget, men att det inte är på lagliga grunder – eftersom villaägaren inte äger grusplätten.
Alltså, ett moment 22: Strandskyddsdispensen som behövs för att köpa grusplätten kan inte godkännas eftersom villaägaren inte ägt grusplätten när den använts.
Om en fastighetsägare kan bo i huset vintertid, då hade det kunnat bli permanentboende. Och majoritetens mål är fler invånare. Hur har ni resonerat där?
– Vi diskuterade det här. Vi ser självklart fördelarna med att få hit ytterligare en invånare. Men strandskyddsärenden är lite speciellt. Vi kan inte se att något dispensskäl är uppfyllt, och vi vet att strandskyddsdispenser vi ger granskas av länsstyrelsen, säger Marie Stenmark (M).
Även om nämnden hade gett strandskyddsdispens hade det säkerligen rivits upp av länsstyrelsen, alltså.
Ulf Jonsson (S), andre vice ordförande i nämnden, tillägger att det inte är omöjligt för fastighetsägaren att bo i huset vintertid:
– Hade man ansökt om att bygga carport på den egna tomten hade det sannolikt blivit godkänt, eftersom det redan finns en strandskyddsdispens på tomten.