Moderaternas nomineringsprocess kritiseras

Moderaternas nomineringslistor har skapat debatt, och nu kritiseras även själva regelverket kring nomineringarna. Men enligt partiombudsmannen Marcus Johansson har reglerna sett likadana ut i många år.

Katarina Andersson (nedan) är en av de lokala moderater som kritiserar nomineringskommittén i Kalmar läns beslut att inte ha med Harald Hjalmarsson (ovan) på riksdagslistan.

Katarina Andersson (nedan) är en av de lokala moderater som kritiserar nomineringskommittén i Kalmar läns beslut att inte ha med Harald Hjalmarsson (ovan) på riksdagslistan.

Foto: Ingrid Johansson Hjortvid/TT

Västervik2021-11-08 19:00

Valet av topp-tio-kandidater på Moderaternas länslistor till både riksdag och region har väckt kritik, då flera tidigare toppnamn inte var med. Däribland Harald Hjalmarsson och Carl-Wiktor Svensson, den senare har nu lämnat partiet. 

Katarina Andersson från Loftahammar är en av de lokala moderater som gått ut och kritiserat petningen av Harald Hjalmarsson. Hon menar även att själva förfarandet är odemokratiskt och att nomineringskommittén har för stor makt, på bekostnad av medlemmarna. På den stämma där kandidaternas placering på listan slutgiltigt ska bestämmas kan inga kandidater utanför topp-tio-listan ta sig in högre upp på listan än 11. 

– Jag tycker att det här är heltokigt. Man får acceptera resultatet på stämman, men man måste ju få möjlighet att rösta på alla som nominerats. 

Hon förespråkar att man i stället väljer att göra ett provval innan listan fastställs, så att alla medlemmar får en chans att säga sitt inför nomineringsstämman. En sådan nomineringsprocess används i flera andra län. 

Malin Sjölander, förbundsordförande för Moderaterna i Kalmar län, vill inte kommentera nomineringsprocessen utan hänvisar till partiombudsmannen Marcus Andersson.

Marcus Andersson bekräftar att det inte finns några sätt att ta sig in på topp-tio-listan efter att nomineringskommittén sagt sitt. Däremot finns alltid en möjlighet att kryssa sig in i riksdagen eller regionfullmäktige via personkryss. 

Reglerna har sett ungefär likadana ut i många år, enligt Marcus Andersson. Förra året tog förbundsstämman beslut om en revidering av riktlinjerna, men någon väsentlig förändring skedde inte. 

– Vi har haft det så här i jättemånga mandatperioder, jag tror det är lite av tradition. 

Marcus menar att man får räkna med en viss kritik när nomineringskommittén gör sina val; det "ingår litegrann i jobbet". När det gäller regelverket säger han att man förstås kan ha synpunkter på det – men påpekar att det är ombud från lokalföreningarna, och i slutändan medlemmarna själva, som varit med och klubbat igenom det. 

– Till nästa mandatperiod kan man välja något annat, det är upp till förbundsstämman. 

Alla olika system har för- och nackdelar, enligt Marcus Andersson. 

– Vid till exempel provval är det ofta lite för få personer som deltar, vilket kan skapa interna problem. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!