Västerviks moderater vill förbättra ledning och styrning av de kommunala bolagen.
– Vi vill träffa kollegorna i politiska ledningen och diskutera det här i god anda. Det är förbättringsförslag för tillväxten i vår kommun, säger Harald Hjalmarsson (M), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.
– Det är nog bara så att ingen har tänkt på det tidigare, säger Hjalmarsson om initiativet.
Partiet önskar att frågorna kring de kommunala bolagsledningarna ses över. Ett förslag är att minska styrelserna i de största bolagen och ha färre ledamöter där.
– Ja, vi tror att styrelserna blir mer aktiva då, att det blir ett bättre lagarbete.
Ett annat förslag är att vika styrelseplatser för sakkunniga, i stället för politiker.
– Det skulle kunna ge en ny dimension. Vi har sett hur det gjorts i andra kommuner, exempelvis Helsingborg.
Öppenhet och information till allmänheten är ett annat förbättringsförslag.
– Informationsmöten där företagare och allmänheten kan ställa frågor. För tillfället finns det inga öppna möten, inte ens bolagsstämmorna.
En konkret förändring efterlyses av Moderaterna när Sven-Åke Lindberg slutar och ska ersättas. Nu är han vd för såväl Tjust Fastigheter som Bostadsbolaget. Moderaterna föreslår två oberoende vd:ar med separata styrelser i de båda bolagen.
– Så att inte samma vd handlar av sig själv, utan har öppna upphandlingar. För skattebetalarnas bästa vill vi att andra företag får lämna anbud också, säger Hjalmarsson.
Kommunalrådet Dan Nilsson (S) välkomnar att möta Moderaterna i en diskussion om de här frågorna.
– Absolut. Inga problem för mig. Jag är öppen för att diskutera. Det lämpligaste är väl att börja nu i samband med valet. Det här är inget nytt, jag har hört det förut, kommenterar Nilsson.
Om att ha separata vd:ar för de kommunala bolagen säger han:
– Vi får diskutera det igen. Det finns för- och nackdelar. Hittills har fördelarna övervägt för en gemensam. Det är roligt hur starka och hur väl skötta Västerviks kommunala bolag är. Vi tar inte ut avkastningen, utan investerar den i bolagen och är högt självkostnadsbärande.
Är det läge att krympa styrelserna och sätta in sakkunniga?
– Vi har krympt styrelserna under våra senaste mandatperioder. Det svåra med sakkunniga är att utkräva ansvar, om det är andra än politiskt tillsatta. Kompetens kan tillföras ändå. Det förekommer och kan utnyttjas mer.