Moderata politiker besökte Spirea

Moderata politiker från både riksdagen och Västerviks kommun informerade sig om läget på Spirea i Västervik under fredagsförmiddagen. Besöket är ett led i Nya Moderaternas satsning på barnfrågor ur ett brett perspektiv.

Politiker besökte Spirea för att lära sig av de som arbetar med bland annat barnfrågor. Från vänster sitter Eva Bengson Skogsberg, Christin Rampeltin Molin, Jörgen Andersson och Eva Ahlström. Foto: Andreas Johansson

Politiker besökte Spirea för att lära sig av de som arbetar med bland annat barnfrågor. Från vänster sitter Eva Bengson Skogsberg, Christin Rampeltin Molin, Jörgen Andersson och Eva Ahlström. Foto: Andreas Johansson

Foto:

Västervik2012-03-30 16:22

De tre riksdagsledamöterna Jörgen Andersson, Eva Bengstson Skogsberg och Jan R Andersson besökte, tillsammans med sina kommunala partivänner Eva Ahlström och Christin Rampeltin Molin, Spirea under fredagen. De var där för att lyssna in hur verksamheten fungerar och för att lära sig mer om behov som finns i verksamheter med barnperspektiv. Moderaterna planerar att lansera en samlad politik för just barnfrågor och är ute på en kunskapsinsamlande resa.

De får veta mer om Spireas arbete. Våld i nära relationer drabbar ofta kvinnor och barn men problemen är omfattande och av olika slag, något som försvårar arbetet. Det kan handla om att lösa praktiska saker som försörjning, skyddade boenden och hur man kommer ur ett destruktivt förhållande, säger Madeleine Rosenmüller på Spirea. Man arbetar mycket med stöd och samtal med de misshandlade kvinnorna men även med männen. Robert Eriksson på Spirea berättar att processerna kan vara svåra och att stöd behövs i varje led.

Det verkar råda en enad syn på problemen som finns, både i samhället som stort och i de instanser som försöker rätta till problemen. I dag är det svårt för Spirea att hinna med det man vill och måste. Resurserna är små och det behövs alltid mer pengar för att kunna hjälpa de som är i behov av den.

Politikerna betonar vikten av att lyfta frågan för att skapa debatt och få bort de känslor av skam som kan finnas både hos drabbad och förövare. Just skammen som många känner inför de här frågorna är ett problem och kan verka som ett mentalt hinder för att söka hjälp, säger Robert Karlsson. Frågan är hur man ändrar synen på det. Mörkertalen befaras vara stora, också det är ett problem.

Samtalet fortsätter och handlar om fysiskt och psykiskt våld och om situationen för Spirea. Politikerna får inblick i en organisation på fältet. Vilket resultat resan ger återstår att se.

Spirea - Centrum mot våld i nära relationer

Med nära relationer menar Spirea att förövare och offer står i relation till varandra som partner, f.d. partner eller förälder/styvförälder och barn.

Spirea erbjuder:

Rådgivning, stöd och hjälp

Bearbetande samtal

Samtal/behandling individuellt och/eller i grupp för kvinnor

Praktisk hjälp, t.ex. kontakt med andra myndigheter, advokat m.m.

Konsultation/handledning för professionella och ideella verksamheter

De flesta som vänder sig till Spirea är kvinnor även om männen på senare tid även börjat söka hjälp både för sitt beteende men även för att de själva är offer för våld i nära relation.

På Spirea arbetar tre personer varav en än under utbildning. De hanterar mellan 150-200 ärenden årligen.

Källa: Spirea

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om