Modellera mera med lera

Det är härligt med lera! Men att köpa dyr modellera eller figurlera i affären är faktiskt ganska onödigt. Det går att göra egen lera med vanliga köksingredienser.

Det är lätt att göra egen lera. Det mesta som behövs är vanliga köksingredienser; mjöl, olja, salt citronsyra, karamellfärg och vatten.

.

Det är lätt att göra egen lera. Det mesta som behövs är vanliga köksingredienser; mjöl, olja, salt citronsyra, karamellfärg och vatten. .

Foto:

Västervik2005-06-18 00:25
Den som badat i en sjö med lerig botten har kanske provat att gräva upp lite blålera att göra figurer av. Lera finns naturligt i marken och består av små, små korn av söndervittrat berg. För tusentals år sedan kom man på att om man bränner torkad lera i eld blir den hård. Vissa leror blir till och med vattentäta när de bränts.
Genom att arbeta med lera kan man skapa nästan vad som helst. Lera kan verkligen sätta fart på fantasin!

Har man ingen blålera kan man göra egen lera för att leka med eller bränna i en vanlig köksugn. Modellera är egentligen ingen riktig lera eftersom den inte innehåller söndervittrat berg, men den går lika bra att skapa figurer av.
Modellera brukar man kalla en slags leklera som inte går att bränna, men som man kan leka med många gånger. När man inte använder den förvarar man den i en plastburk eller plastpåse så att den inte torkar. Modellera finns att köpa i leksaksaffärer och hobbyaffärer. Men det är egentligen helt onödigt att köpa modellera. Det går att göra egen av vanliga köksingredienser.
Modelleran håller sig ganska länge om man lägger in den i plast i kylskåpet när man inte leker med den. När den börjar kännas torr och tråkig är det bara att göra ny. Det tar inte många minuter.

Vill man göra figurer som går att torka och bränna i ugnen är det bättre att göra trolldeg. När lerfigurerna är torra, brända och har svalnat kan man måla dem med någon färg. Hobbyfärg eller vanligt nagellack går bra att använda.
Trolldegen är lite grövre i strukturen än modelleran, och man blir inte lika mjuk om händerna av den. Det beror på att degen innehåller mer salt och ingen matolja.
Vill man ha en mjukare figurlera att arbeta med men som ändå går att torka i ugnen kan man göra en vanlig modellera som det första receptet, men låta bli att blanda i alun eller citronsyra och tillsätta en halv deciliter mjöl extra. När figurerna är klara bränner man dem långsamt i 100 grader varm ugn tills de känns torra. Sedan låter man dem stå någon dag till att torka ordentligt innan man kan måla dem.
Tänk på att figurer som man ska bränna inte bör vara för stora och tjocka, då torkar de inte i mitten.Modellera:
2 deciliter vetemjöl
1 deciliter salt
1 matsked citronsyra eller alun. (Alun köper man på apoteket, men citronsyra kan man köpa i mataffären).
2 dl kokhett vatten
1 msk matolja
Några droppar karamellfärg
Blanda runt de torra ingredienserna i en bunke. Koka upp vatten i en kastrull. Blanda i matolja och några droppar karamellfärg i en kastrull. Häll den heta vattenblandningen över mjölblandningen och rör runt med en sked. Var försiktig så att du inte bränner dig! Knåda ihop degen så att den blir jämn och mjuk. Den känns härligt len och varm mot händerna. När leran kallnat är den klar.

Brännbar modellera:
3 deciliter vetemjöl
1 deciliter salt
1 deciliter hett vatten
Knåda ihop degen och låt den stå att svälla några timmar i en plastpåse. Bränn de färdiga figurerna i en 150 grader varm ugn i minst 30 minuter, eller tills de känns torra. Låt figurerna torka någon dag innan du målar dem.

Trolldeg:
2 deciliter mjöl
2 deciliter salt.
2 deciliter vatten (kallt)
Blanda ingredienserna och knåda ihop till en deg. När figurerna är klara bränner man dem i en 200 grader varm ugn i ungefär 20 minuter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om