Mobbning ska förebyggas genom stöd från kamrater
Eleverna på Ludvigsborgsskolan utbildas för att kunna upptäcka och motverka mobbning.
Det menar Lisa Ankervik och Max Kolb. De går i 9G och 7G på Ludvigsborgsskolan i Västervik. På tisdagen var de med när 42 av skolans elever fick en hel dags utbildning som kamratstödjare, för att minska mobbningen på skolan.
För mobbning förekommer. Inte minst under förra läsåret då skolan drabbades av flera kända mobbningsfall. Men nu ska det bli bättre.
- Vi får lära oss hur man upptäcker mobbning. Tidigare har man inte märkt så mycket, säger Lisa. Vi har också lärt oss att de flesta som mobbar kanske egentligen inte vill det men inte vågar låta bli. Grupptrycket kan vara väldigt starkt.
En antimobbningsgrupp med både lärare och elever ska i fortsättningen finnas på skolan och träffas varannan vecka.
- Vi ska ta upp det i gruppen om vi ser att mobbning förekommer.
- Vi ska bara gripa in om vi känner att vi vill och kan, annars ska vi gå till någon lärare, berättar Max.
De uppmärksammade mobbningsfallen på skolan från förra läsåret känns inte längre aktuella menar Lisa som gick där då också.
- Nu är det överstökat, och många har nog glömt det som var. Det känns mycket bättre nu i alla fall.
Max har precis börjat på högstadiet och kommer från Fågelbäret:
- Än har jag ju inte sett så mycket av hur det är på Ludde. De flesta är nya i klassen och vi har inte lärt känna varandra än.
- Mobbning förekom på Fågelbäret också. I min klass var det en tjej som blev mobbad och det måste ha varit hemskt för henne.
Båda två menar att mobbning är vanligt på skolorna.
- Vanligast är det nog med fula ord, könsord och tjejer som kallas för hora och annat. Vem som helst kan bli drabbad.
Ofta är det utseende och kläder som kan vara orsak till att någon blir mobbad.
- Skulle jag komma till skolan i ett par byxor som inte är som andras så skulle jag säkert bli mobbad, tror Max. Och har man dåligt självförtroende så kanske man inte klarar av det.
- Att vara mobbad måste vara hemskt, om man känner att man inte vill gå till skolan eller inte har några kompisar där. Om man inte trivs i skolan är det ju svårt att lära sig något, konstaterar Lisa.
Varje klass på skolan har själva fått rösta fram vilka i klassen som ska utbildas till kamratstödjare.
- Det känns bra, menar Lisa och Max. Det är ju ett förtroende från kamraterna, och ett hedrande uppdrag.
- Sådan här utbildning borde alla få. Nu tänker man efter mycket mer och kan förstå hur fel det är.
Utbildningen av kamratstödjare står stiftelsen Friends för, en stiftelse som arbetar enbart med den här uppgiften, i samarbete med skolor, andra myndigheter och frivilligorganisationer. De elever som valts ut får också skriva på ett kontrakt som kamratstödjare för terminen eller läsåret. Sedan ska nya utbildas.
- Vi ska lämna förslag på olika saker vi kan göra på skolan. Kanske kan man ha en temadag eller en kärleksvecka när alla ska vara extra snälla mot varandra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!