Flera orsaker till varför mobbing kan pågå i det dolda

De senaste månaderna har 140 000 svenska barn utsatts för mobbning i skolan och på nätet. I Västervik jobbar elevhälsoteamet förebyggande för att komma åt mobbningen.

Mobbning. Arkivbild. Artikeln handlar inte om detta barn.

Mobbning. Arkivbild. Artikeln handlar inte om detta barn.

Foto: Foto: Jessica Gow/TT.

Västervik2022-08-20 18:00

Enligt en rapport från Friends kan mobbningen få konsekvenser långt efter att den ägt rum. Det kan leda till allt från både depression, ångest och självmord till låga inkomster och större risk för arbetslöshet.

Av de som utsatts för mobbning under 2022 beräknas var tionde påverkas så negativt, sett till både utbildning och personlig hälsa, att de över tid kommer behöva ta del av offentliga insatser. Det handlar exempelvis om insatser inom hälso- och sjukvården. De utsatta riskerar dessutom försenat inträde på arbetsmarknaden.

Enligt Friends rapport kommer ett års mobbning kosta samhället 46 miljarder utslaget på en 30-årsperiod. Detta är resultatet av att var tionde sannolikt kommer få varaktiga men av sin utsatthet.

Andreas Wiklund är ansvarig rektor för elevhälsoteamet i Västerviks kommun och säger att han är medveten om att många barn känner ångest inför skolstart.

Hur gör ni för att bemöta det?

– Vi brukar försöka stötta genom att höra av oss till de eleverna som behöver stöttning innan skolstart. Kolla hur sommaren varit och fråga vad vi kan hjälpa till med. Vissa elever kan få komma på inskolning och hälsa på inför skolstart. Då är elevhälsan med och stöttar upp.

Hur jobbar ni preventivt?

– Vi jobbar mycket med tydlighet om vilka förväntningar som finns på elever, exempelvis sådant som rör scheman och var man ska sitta.

Vad gäller elevers beteende mot varandra, har ni förebyggande arbete där?

– Vi har regler i skolan om hur man förväntas vara och man brukar upprätta klassrumsregler kring hur man vill bli bemött och hur man ska vara mot varandra.

Enligt Friends rapport "Mobbningens pris" är det sämre förutsättningar för det förebyggande arbetet i skolan idag än tidigare. Är detta något ni märkt av?

– Det ser olika ut hur man kan organisera sig på varje skola. Vi jobbar för att uppnå trygghet och studiero på skolan. Det ingår i vårt arbete att ständigt utvärdera vad som fungerar bra respektive dåligt.

Vi har pratat med Magdalena Laestander, kurator på Bris, för att få tips till föräldrar som har barn som är utsatta eller utsätter andra för mobbning. Hon berättar att det finns olika anledningar till att barn som utsätts inte väljer att prata om det med sina föräldrar.

– Det handlar dels om att barnet upplever att föräldrar inte bryr sig och förminskar problemet. Vissa vill inte heller oroa sina föräldrar med mer att tänka på. Sen finns det också de som är rädda för att föräldrarna ska överreagera och agera på ett sätt som barnet inte har kontroll över, säger hon.

Hon fortsätter:

– För att kunna hjälpa barn som är utsatta i skolan behöver man prata med barnet och få en bild av vad som händer för att sen kunna vända sig till skolan för vidare hjälp. Det är också viktigt att barnet inte lämnas ensam med sina känslor. Det är skolans ansvar att utreda vad som hänt och förebygga kränkningar, poängterar hon.

Magdalena Laestander säger också att det är barnets känslor som ska vara utgångspunkten. Barnets känsla avgör hur utsatt hen är, oavsett vad det är som hänt.

Det är också alltid viktigt att göra tydligt att det inte är något fel på den som blir nedtryckt.

– Om man som vuxen har funderingar eller oro finns vår stödlinje som riktar sig till vuxna. Dit får man gärna ringa för konkreta tips och råd, avslutar kurator Laestander.

Tips till vuxna

Mitt barn blir utsatt: 

• Försök vara nyfiken och intresserad

• Förmedla att det är okej att prata om det

• Lyssna utan att döma

• Låt inte de egna känslor ta över, ha fokus på barnet

Mitt barn utsätter andra:

• Ha ett samtal med barnet om att det aldrig är okej att trycka ner andra 

• Fråga hur det är i barnets kompisgrupp. Känner barnet att det behöver göra saker för att bli omtyckt eller respekterad?

• Ta reda på varför ditt barn har ett behov av att trycka ner andra

• Skilj på handling och person

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!