Moa och Malin flyttade till Dublin för att jobba

Bra stämning och många jobb lockar unga människor från hela världen till Irlands huvudstad Dublin. Moa Lagerman från Yxered och Malin Nilsson från Västervik är två av dem som har flyttat dit.

Ambassadjobb. Moa Lagerman har fått jobb på ambassaden i Dublin. FOTO: HANS BRANDIN

Ambassadjobb. Moa Lagerman har fått jobb på ambassaden i Dublin. FOTO: HANS BRANDIN

Foto:

Västervik2006-02-04 00:25
- Det som lockar är utelivet och alla trevliga människor. Det händer ju lite mer saker här än hemma i Västervik, säger 21-åriga Malin Nilsson på mobiltelefon från Dublin.
Just nöjeslivet i staden lockar ungdomar från hela världen. Stämningen är kosmopolitisk och utelivet hektiskt. En majoritet av befolkningen är under 30 år, vilket gör medelåldern väldigt låg.
- Irländarna är sociala och går ut ofta. De är inte så mycket för att sitta hemma utan föredrar konserter, bio och krogar, säger Moa Lagerman från Yxered.
Men det är inte bara nöjeslivet som lockar unga människor till staden. Många lediga jobb och gott om bostäder är faktorer som också spelar roll.
Som VT skrev i lördagens tidning arbetar Moa Lagerman som ekonomiassistent på Svenska ambassaden, ett jobb som hon trivs väldigt bra med.
- Det är jättelätt att få jobb här. När jag kom hit kontaktade jag fem olika rekryteringsfirmor och fick gå på intervjuer direkt. Efter tio dagar hade jag ett jobb, berättar hon på telefon från Dublin, och fortsätter:
- Jag tror inte att jag känner någon som har gått arbetslös mer än en vecka. De flesta får jobb direkt.
Den ekonomiska utvecklingen har gått starkt framåt i Irland de senaste 15 åren. Med generösa skatteregler lockas många multinationella företag att förlägga sina Europakontor till landet , vilket lockar arbetskraft från hela världen.
- Jag har kompisar som till exempel jobbar på amerikanska IBM här. Och en jag känner jobbar med telefonsupport för svenska posten, som har anlitat ett bolag här istället för i Sverige.

Moa Lagerman har en utbildning i internationell företagsekonomi i bagaget, men det är inte bara personer med en akademisk examen som lätt får jobb i Dublin.
Malin Nilsson gick ut från Västerviks gymnasium för tre år sedan. I Dublin har hon bott till och från i ett och ett halvt år och har under den tiden haft flera olika jobb - bland annat i klädesaffärer, på pubar och barer.
- Ibland behöver man inte leta mer än några timmar för att hitta ett jobb. Det lättaste är att gå runt och höra sig för och lämna sin cv till butiker och restauranger, berättar hon.
Både Malin och Moa säger att det bästa är att resa hit och söka jobb på plats. Moa ger rådet att bo på ett vandrarhem någon vecka och under tiden söka jobb och bostad.
- Det är lika lätt att hitta någonstans att bo som att hitta ett jobb. Enda nackdelen är nog att det kostar betydligt mer än hemma i Västervik, säger hon.

Själv betalar hon 4 100 kronor i månaden för ett litet rum i en lägenhet som hon delar med tre andra personer. Men att tvingas dela lägenhet gör inget - istället ser hon det som ett sätt att träffa människor och träna upp sin engelska.
- Jag bor med två irländare och en engelsman. På jobbet talar jag ju mest svenska så därför är det bra att få prata engelska då och då.
Något som Malin Nilsson håller med om:
- Det är många svenskar och Västerviksbor här, men jag vill i alla fall ha minst en person som talar engelska i lägenheten jag bor i. Annars blir det bara att man pratar svenska hela tiden.
Några tips till dem som funderar på att flytta till Irland?
- Läs tidningen What´s Ireland när du kommer hit. Där står det mesta man behöver veta, som hur man skaffar sig ett personnummer och hur det funkar att få ett bankkonto, säger Moa Lagerman.
- Sök på internet. Där finns många bra sidor som förmedlar jobb och bostäder, säger Malin Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om