Moa läste kinesiska i Taiwan
Hon förstår och pratar redan efter en termin. Om någon vecka börjar hon läsa ett helt nytt språk.
Foto: HANS BRANDIN I helgen var Moa Lagerman hemma i Yxered och hälsade på. Hon kom hem strax före jul efter en termin i Taiwan, i slutet av månader reser hon till Ungern för fortsatta studier.
Foto:
- Jag läser till civilekonom på universitetet i Jönköping, berättar Moa Lagerman. I utbildningen ingår ett års studier utomland, men det är frivilligt. För min del var det ingen tvekan. På gymnasiet i Västervik läste jag mandarin i en termin och därför ville jag försöka utveckla det språket. Helst av allt hade jag velat studera i folkrepubliken Kina, men där finns inget universitet som har utbyte med Jönköping.
Istället blev det republiken Kina eller i dagligt tal Taiwan. Där studerade Moa Lagerman på universitetet i landets näst största stad, Kaohsiung (Gaoxiong) med en och en halv miljon invånare, som också är en av världens störts hamnar.
- Jag läste mandarin, ekonomi och statsvetenskap. Det var bra kurser men inte så krävande som i Jönköping, kanske är det lite tillrättalagt för internationella studenter. Vi var fyra studenter från Jönköping och sammanlagt 25 internationella studenter. Alla bodde i korridor och vi låg fyra på varje rum.
- Visst var det pirrigt innan vi skulle åka, man får inte så mycket information om det dagliga livet i Taiwan och dessutom hade Sars-epidemin just blåst över. Sars var inget hett samtalsämne, men det fanns informationsskyltar med symptomen och precis innan vi åkte hem insjuknade en forskare.
- Äldre personer i Kaohsiung kunde inte engelska och det var bra för då fick vi praktisera vår kinesiska och folk pratade gärna med oss och ville förstå vad vi sa. På slutet av terminen klarade vi oss riktigt bra och kunde obehindrat ta oss fram i staden, läsa skyltar hjälpligt och föra korta samtal. Det var riktigt roligt.
Moa Lagermans lärare i kinesiska var också engelsklärare åt taiwanesiska mellanstadieelever. Hon förde samman grupperna.
- Ibland fick vi gå med en grupp yngre elever på restaurang, ibland umgicks vi med en i taget i deras hem och så fick vi ringa till varandra. Det var en fantastisk känsla att kunna ringa upp en taiwanes och göra sig förstådd.
Genom kontaktpersoner fick Moa och de andra svenskarna en extra inblick i kulturen, bland annat var det inbjuda på bröllop.
- Vi fick mycket hjälp, men på slutet försökte vi klara oss själva för det fanns en tendens att hjälpsamheten gick för långt och hindrade oss från att öva på språket.
En av de stora skillnaderna som de svenska eleverna upptäckte var hur taiwanesiska elever studerar.
- Där investerar man i barnen. Från lekskolan och till universitetet betalar föräldrarna och en topputbildningen kan kosta mellan två och tre miljoner svenska kronor. Därför är trycket på eleverna enormt. Redan i unga år går de i extra kurser och aftonskolor för att klara sig bra på ett stort prov där typen av vidareutbildning avgörs. Skoldagar som sträcker sig från åtta på morgonen till halv tio på kvällen, varje dag, är inte ovanliga. Jag träffade en flicka på ett och ett halvt år som fick engelskalektioner!
Moa Lagerman tog bara vanliga CSN-lån. För studier i Taiwan är det samma summa som i Sverige, så den enda extrakostnaden var CSN-lånet för resan på 10000 kronor.
- Vi klarade oss mycket bra på vårt studielån. Det är mycket billigare att leva där. På studentbostaden finns inga kokmöjligheter, det saknas i många vanliga lägenheter också. Istället äter man på snabbmatställen eller restauranger. En lunch kostade runt 15 svenska kronor.
Tiden i Taiwan var fantastisk och jag hoppas kunna fortsätta med mandarin. I höst kommer en kille från Kaohsiung till Jönköping och då om inte förr får jag träna.
Däremellan ska hon träna ett annat språk. I slutet av januari åker Moa Lagerman till staden Pecs i sydvästra Ungern för att fortsätta ekonomistudierna och samtidigt läsa ungerska.
- Jag har ingen direkt plan för framtiden, men jag hoppas kunna arbeta utomlands en tid i alla fall, säger Moa Lagerman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!