Mjölkning ett jobb för robotar på Skramstad utanför Gamleby

Att mjölka kor är en syssla som mer och mer övergår från att skötas av människor till att bli en uppgift för programmerade robotar.
Inom kort kommer mjölkkorna på gården Skramstad utanför Gamleby att få erfara den rationaliseringen. Ägaren till gården, Per Ekänger, kommer då att ta sitt nya mjölkstall i drift.

Anläggningens hjärna. En mjölkningsrobot är en mycket komplicerad apparat som kostar runt en miljon kronor. När kon gått in i båset för att äta kraftfoder stängs den in och de röda spenkopparna söker sig till kons juver. Alla uppgifter om kon och om mjölkens kvalité samlas i databasen.

Anläggningens hjärna. En mjölkningsrobot är en mycket komplicerad apparat som kostar runt en miljon kronor. När kon gått in i båset för att äta kraftfoder stängs den in och de röda spenkopparna söker sig till kons juver. Alla uppgifter om kon och om mjölkens kvalité samlas i databasen.

Foto:

Västervik2005-08-12 00:25
Under onsdagskvällen kunde ett 60-tal intresserade yrkesbröder - och systrar, inbjudna av Norra Tjust härads hushållsgille, ta sig en första titt på anläggningen.
Korna kommer att gå fritt i det stora mjölkstallet och söka sig till mjölkroboten när mjölken tränger på eller när de vill få del av det kraftfoder som bjuds i robotbåset.

Varje ko har ett halsband med en minidator där alla uppgifter finns lagrade. Så fort kon kommer in till roboten känner denna av vilka eventuella särskilda restriktioner som gäller. Om en ko har, eller snart kommer att få juverinflammation, känner roboten av det på salthalten i mjölken.
Rapport skickas till datorn och mjölken från eventuell sjuk spene separeras så den inte blandas med övrig mjölk. För att allt ska fungera perfekt krävs kor med så bra juver som möjligt. Bra i sammanhanget innebär lätt att mjölka ur och jämn modell på juvret.

Om kon sparkar av sig maskinen sänks den bara nedåt för att sedan genast söka sig till kons juver på nytt. Här kommer det att bli en fråga om uthållighet. Där är roboten helt säkert överlägsen människan när det gäller att ha tålamod med trilskande kor...
Meningen med investeringen på drygt en miljon kronor i mjölkroboten är att det hela ska sköta sig självt. En viss tillsyn krävs förstås men både mjölkning och utfodring ska ske automatiskt.

Om något inte fungerar avläses det på dataskärmen och skulle det uppstå något stort fel finns larm som kopplas till telefonen.
Per Ekänger räknar med att ha cirka 60 kor i sitt nya mjölkstall och ett 30-tal i den gamla ladugården. En viss inkörningstid räknar han med att det krävs innan korna förstår sig på det nya robotsystemet. De som inte är så anpassningsbara kommer att få stanna i ladugården med traditionell mjölkning.
Efter besöket i Skramstad åkte gruppen vidare till Fårö utanför Överum för att titta på Torgny Johanssons nya ungdjursstall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om