Mjölkbönder i Tuna får guldmedalj av kungen

Henry och Yvonne Carlsson på Björkhults gård i Tuna belönas med den högsta utmärkelsen, en guldmedalj, för att ha producerat mjölk av bästa kvalitet i 23 år.

Höjdpunkt på vardagen. Yvonne och Henry Carlsson på Björkhults gård i Tuna åker till Stockholm och får ta emot guldmedalj för bästa kvalité på  mjölkleverans i 23 år.Foto: MARGARETA LJUNGBLAD

Höjdpunkt på vardagen. Yvonne och Henry Carlsson på Björkhults gård i Tuna åker till Stockholm och får ta emot guldmedalj för bästa kvalité på mjölkleverans i 23 år.Foto: MARGARETA LJUNGBLAD

Foto:

Västervik2006-02-11 00:25
Varje år delar Svensk Mjölk ut guldmedaljer till mjölkbönder. Denna är ett gott betyg åt mjölkbonden. Prisutdelningen sker i Konserthuset på måndag den 13 februari där kung Carl Gustaf överlämnar medaljerna. I år är det 66 mjölkbönder som fått inbjudan och bland dessa finns Henry och Yvonne Carlsson.
- Det är spännande. Så klart känns det extra högtidligt att motta medaljen av kungen, säger Henry och Yvonne Carlsson.

På söndag åker de tåget till huvudstaden och bor på Hiltons hotell. Efter medaljutdelningen i Konserthuset blir det en promenad på Skansen där deltagarna också bjuds på middag. Efter en rundtur med buss i Stockholm avslutas kvällen med supé och dans.
- Ja det blir en resa attt minnas länge, säger paret Carlsson småskrattande.
Yvonne och Henry har under åren premierats för sin leverans av felfri mjölk med tre diplom och tre plaketter i brons, silver och guld.
På gården i Andersbo har de 100 mjölkkor och på gården i Björkhult finns ungdjur och kvigor.

För ett år sedan köpte paret gården i Andersbo och Henry bildade tillsammans med sonen Erik Össebo Mjölk AB.
Erik följer släkttraditionen som mjölkbonde och har skaffat sig utbildning på Valstadsskolan i Gamleby i tre år och har funnits med i lantarbetet sedan ungdomstiden.
- Att leverera felfri mjölk är det högsta målet för en mjölkbonde. Allra viktigast är att de får gott foder av bra kvalitet, att ha rutiner och är noggrann men inte minst viktigt är det att klappa om och prata med djuren, menar Henry och Yvonne.

De trivs med sitt liv på landet och är glada åt att Erik vill fortsätta jobbet som funnits i generationer och satsade därför på köp av gården i Andersbo där Erik bor tillsammans med sambo.
Far och son sköter gårdarna medan Yvonnes huvudsakliga arbete blir mer kontorsbetonat. Hon jobbar dessutom i hemtjänsten i Tuna.
- Det är mycket papper men väl så viktigt att sköta precis som omsorgen om djuren och de äldre är, säger Yvonne som nu ser fram emot några festliga dagar i Stockholm tillsammans med maken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om