Misstänkte mördaren var utvisad

Trots att kvinnan anmälde mannen flera gånger och i april dömdes han för misshandel av henne. Ändå mördades hon, troligtvis av sin man, i torsdags i sin lägenhet.

Misshandlades. Kvinnan misshandlades i februari i samma lägenhet som hon senare mördades i.

Misshandlades. Kvinnan misshandlades i februari i samma lägenhet som hon senare mördades i.

Foto: Elin Lönn

Västervik2017-07-18 12:54

Kvinnan som i torsdags mördades på Markörgatan har tidigare utsatts för våld av mannen som misstänks för mordet. I april i år dömdes han för misshandel av henne. Enligt domen från tingsrätten slog och sparkade han henne inför deras ena gemensamma barn i lägenheten på Markörgatan, det skedde i februari i år. Kvinnan sökte i samband med misshandeln vård på akuten i Västervik där hon berättade att hon blivit slagen.

Mannen dömdes även för grov misshandel på hustrun, en händelse från augusti 2016 i Linköping där kvinnan bodde då. I domen finns en orosanmälan från en vårdcentral till socialkontoret i Linköping. I anmälan framgår det att kvinnan sökt vård efter att ha svimmat. Tingsrättens dom blev ett år och tio månader i fängelse, men när domen gick upp i hovrätten i maj sänktes straffet till sex månaders fängelse. Hovrätten ansåg inte att det fanns tillräckliga bevis för den grova misshandeln i augusti. Mannen är dessutom utvisad ur landet med återreseförbud, något han brutit mot vid flera tillfällen.

Cecilia Heikkinen, vice ordförande i Roks – Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige – säger att det är väldigt vanligt att kvinnor som mördas av sina män tidigare varit utsatta för våld.

– Det är i princip alltid ett långvarigt våld och det är ofta när kvinnan försöker lämna som det blir extremt, säger Cecilia Heikkinen.

Män som döms för våld mot kvinnor döms enligt Cecilia Heikkinen ofta till korta straff, vilket gör att kvinnan inte hinner bygga upp ett skydd innan mannen släpps ut igen. Och även om kvinnan skulle få skyddad identitet så händer det att mannen ändå hittar henne.

– Det är samhällets resurser som brister, vi kan inte skydda kvinnor och barn. Myndigheterna behöver samarbeta mer.

Cecilia Heikkinen säger att man just nu jobbar för att det ska införas en ny lag; Lex Lotta. Lotta Rudholm mördades av sin före detta pojkvän i juni 2016 och i hennes fall fanns det flera tydliga tecken på hot och våld som man anser att samhället skulle ha tagit mer på allvar. De socionomer som tagit initiativ till den nya lagen menar att skyddet mot kvinnor brister för att för många aktörer är inblandade.

Nu har vi ytterligare en kvinna som mördats, trots att mannen tidigare dömts för våld mot henne. Vad säger det om rättssamhället?

– Det brister någonstans. Våld i nära relationer slutar inte vid en anmälan, det vet vi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!