I nästan två månader hann Doktorgruppen ha sin mottagning öppen, i Västervik, innan den plötsligt stängdes ner i juni 2021. Misstankar om falska covidintyg slog ner som en bomb bland kunder på ett tiotal orter i landet.
Misstanken var att testerna som genomförts aldrig skickats på analys. Trots det ska kunderna ha fått tillbaka negativa provsvar och covid-intyg.
Flera vi pratade med fick ställa in, eller göra om sina planer, eftersom de stod utan intyg.
När vi pratade med kammaråklagare Alexandra Bittner i oktober var hon förtegen, men trodde att utredningen skulle ta åtminstone ett halvår till.
Fallet har sedan dess tagit en ny vändning. I juni avfördes den ene huvudägaren från misstankarna om bland annat grovt spridande av smitta, grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott.
Åklagaren bedömde att det inte gick att pröva ärendet utan att höra den andra delägaren som är huvudmisstänkt. Han har lämnat landet.
– Förhoppningarna att vi ska komma i kontakt med honom och kunna utreda det här vidare är små, säger nu Alexandra Bittner till Nyhetsbyrån Siren.
Mannen har därför ansökt om ersättning till Justitiekanslern (JK) för förlorad arbetsinkomst eller intrång i hans näringsverksamhet. Han begär 105 000 kronor i ersättning av staten, för tiden i häktet.
Alexandra Bittner förklarar dock att förundersökningen kan återupptas, om hans före detta affärskamrat, som är fortsatt häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst, skulle dyka upp.
Hon förklarar anledningen till att hon avförde misstankarna mot huvudägaren:
– Det är helt enkelt inte proportionerligt att de personer som har medverkat i utredningen och som vi vet vad de befinner sig ska finnas kvar som misstänkta i misstankeregistret i upp till 25 år, i väntan på att gärningarna preskriberas eller på att den huvudmisstänkta dyker upp.
Bolaget gick under namnet ManBot AB. Konkursförvaltaren underkände bolagets bokföring och noterade "väsentliga brister" i den. Bland annat gjorde företaget utbetalningar för över 13 miljoner kronor som det, enligt konkursförvaltaren, inte fanns underlag för. Aftonbladet har tidigare rapporterat att företaget, enligt tidningens källor, kan ha dragit in över 100 miljoner kronor under pandemin.