Fågelklubben menar dels att det är brottsligt att skogsavverkning börjat trots att en överklagan fortfarande hanteras av mark- och miljööverdomstolen, och dels att avverkningarna skett på en tjäderspelplats.
Avverkningen sker i samband med att vindkraftbolaget nu drar vägar fram till platserna där betongfundamenten för vindkraftverken ska gjutas.
Fågelklubben mejlade polisanmälan till kommunen, som nu tagit upp den som ett klagomål som rör vindkraftsetableringen. Kommunen är som bekant tillsynsmyndighet för vindkraften.
Tillståndet för vindkraft i Lebo vann laga kraft 2014. I år har kommunekologen besökt platsen och hittat mycket tjäderspillning, så miljö- och byggnadsnämnden instämmer i att det nog finns mer tjäder i området än vad som framkom under tillståndsprövningen.
De ger fågelklubben rätt i sak, men det spelar ingen roll eftersom inventeringen före 2014 gjordes enligt dåtidens lagbok. Tjäderfrågan har alltså redan prövats av länsstyrelsen, innan tillståndet beviljades.
– Dessutom har vindkraftsbolaget tack vare den här diskussionen beslutat att de ska göra långtidsstudier på hur tjäderpopulationen i området påverkas av vindkraft. Någon riktig forskning på det har inte gjorts tidigare, säger Akko Karlsson (MP), förste vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.
Eftersom Fågelklubbens anmälan om artskyddsbrott rör både vindkraft och skogsbruk, har kommunen även vidarebefordrat den till Skogsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för artskydd i skogsbruk.