Misstankar om missförhållanden har mildrats

Misstankarna om missförhållanden på det särskilda boende i Västerviks kommun där tre anställda nyligen stängdes av har mildrats väsentligt.

Utredningen pågår fortfarande och de tre medarbetare som tagist ur tjänst är fortsatt avstängda. "Det är en komplex utredning", säger Joakim Nyman.

Utredningen pågår fortfarande och de tre medarbetare som tagist ur tjänst är fortsatt avstängda. "Det är en komplex utredning", säger Joakim Nyman.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Västervik2021-07-09 18:00

Det förklarar socialnämndens ordförande Ingela Svensson (C).

Hur blev det så här?

– Det hör till våra rutiner att man stänger av medarbetare när en utredning av det här slaget pågår, det vill säga när det finns misstankar om missförhållanden, att brukarna inte får den vård som de ska ha. Men vi är inte så säkra på att det blir någon IVO-anmälan, lex Sarah, säger Ingela Svensson.

Joakim Nyman är tillförordnad socialchef och han betonar att utredningen fortfarande pågår.

– Det är en komplex utredning som måste få ha sin gång. Förhoppningsvis kan vi vara klara i nästa vecka, och i så fall har vi jobbat snabbt.

Han vill inte uttala sig om huruvida misstankarna mildrats eller ej. 

Finns det ändå något nytt som framkommit och som du kan berätta om?

– Nej, inget nytt. 

Vad har anmälningarna handlat om, om inte missförhållanden?

– Det ska utredningen visa på, och den pågår som sagt var fortfarande.

Är de anställda fortsatt tagna ur tjänst?

– Ja, inget har förändrats i det avseendet, säger Joakim Nyman.

Bakgrund: I veckan stängdes tre medarbetare av från ett särskilt boende i kommunen. Detta då det uppstått misstankar om missförhållanden. Nu pågår en utredning om vad som har hänt.

Tidigare i våras stängdes sex medarbetare av från ett annat äldreboende. I det fallet framkom att personalen i fråga inte borstat de boendes tänder på flera dagar, inte bytt inkontinensskydd efter behov och bara städat de boendes rum inför väntade besök.

I våras var det en vikarie som slog larm. Så var inte fallet denna gång, enligt Joakim Nyman.

Hur ser det ut med utbildningsnivån i kommunens äldreomsorg? 

– För att få en tillsvidaretjänst i Västerviks kommun krävs att man är utbildad undersköterska. Och det är en utmaning för oss, då det blivit svårare och svårare att få tag i undersköterskor. På vikariesidan ställs inte samma krav.

– Men nu har vi en satsning där vikarier utan utbildning kan få utbildning på distans samtidigt som de jobbar. Det är en kompetensutvecklingsinsats som vi gör.

Fotnot: Anmälan enligt lex Sarah

Om ett missförhållande varit allvarligt eller om det funnits en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande inom verksamheten ska det anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Anställda i verksamheter som bedriver socialtjänst ska rapportera missförhållanden, och risker för missförhållanden, till den som bedriver verksamheten. Källa: IVO

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!