Misstag när mördare skrevs ut från psyket

Flera misstag begicks vid psykiatriska kliniken i Västervik när en morddömd man skrevs ut och utvisades efter fem månaders vård.
JO riktar nu kritik mot sjukhuset. Mordoffrets anhöriga ifrågasätter skyddet för brottsoffer.

Snabb utskrivning. Redan fem månader efter morddomen skrevs en patient ut från psyket i Västervik och utvisades. I samband med hanteringen av ärendet begicks flera misstag som kritiseras av JO.  Foto: Anders Steiner

Snabb utskrivning. Redan fem månader efter morddomen skrevs en patient ut från psyket i Västervik och utvisades. I samband med hanteringen av ärendet begicks flera misstag som kritiseras av JO. Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2006-05-08 00:25
I november 2004 dömdes en man till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han hade mördat en kvinna i hennes barns närvaro. Rätten beslutade även att mannen skulle utvisas ur landet.
Den 15 mars 2005 verkställdes utvisningen. Efter endast fem månaders vård ansågs mannen inte vara i behov av fortsatt vård.

De misstag som begicks på sjukhuset, enligt JO Kerstin Andrés bedömning, var att cheföverläkaren tog initiativ till att verkställa utvisningen. Det är en ren polissak.
När det finns föreskrift om särskild utskrivningsprövning ska hemlandets ambassad underrättas av cheföverläkaren. Så skedde inte.

Redan fem månader efter domen var mördaren tillbaka i sitt hemland. Där lever han i dag ett helt normalt liv och är inte föremål för vård eller inblandad med någon myndighet.
JO lägger sig inte i den medicinska bedömningen som gjordes på sjukhuset i Västervik utan riktar in sig på att hanteringen inte skötts på rätt sätt.

När det finns en skärskild utskrivningsprövning med åtföljande utvisningsbeslut kan personen utvisas utan rättslig prövning, i länsrätten. Men den ska verkställas av polisen, inte sjukhuset. Cheföverläkaren ska enbart ta ställning till om patienten klarar resan. Det andra är att hemlandets ambassad ska kontaktas om att utvisning kommer att ske, även det åvilar cheföverläkaren men den överlät det på polisen.
- Den underrättelseskyldigheten kan inte överlåtas till den verkställande myndigheten (polisen), en JO Kerstin André.
- Sjukhuset förtjänar kritik för sin hantering av frågan.
JO har förståelse för anmälarens reaktion att den rättspsykiatriska vården upphörde redan efter fem månader.

Nu finns ett nytt lagförslag ute på remiss där länsrätten alltid ska fråga om utvisning och vårdens upphörande. Enligt förslaget ska vården inte få upphöra och utvisning äga rum såvida inte socialstyrelsen efter kontakt med myndighet i patientens hemland försäkrat sig om patientens fortsatta vård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om