Missnöjda med skötseln – där parets älskade katt ligger begravd

För tio år sedan gick Göran och Helene Jeansons katt Pyret bort. De brukar åka till Djurkyrkogården för att sörja och minnas tiden tillsammans. Men när de är på kyrkogården väcks också en irritation kring hur dålig skötseln är med gamla gravar som inte sköts om och, enligt paret, vilseledande information.

Paret Helene och Göran Jeanson.

Paret Helene och Göran Jeanson.

Foto: Johan Bjernevall

Västervik2024-11-23 13:00

Katten Pyret betydde mycket för paret Jeanson som hade katten i 18 år innan han gick bort 2014.  För paret var det en självklarhet att sätta Pyret på Djurkyrkogården, som ligger på slutet av Timmergatan vid Vattentornsrondellen. 

– Vi sa att vi måste ha en plats att gå till och sörja, säger Göran Jeanson. 

– Det var en väldigt kär vän, han var så tillgiven och blev nästan som ett extrabarn, säger Helene Jeanson.

undefined
Paret Helene och Göran Jeanson.
undefined
Göran och Helenes katts gravplats.

Hur ofta är ni här?  

– Ganska ofta. Vi åker lika ofta hit som vi åker till den nya kyrkogården där mina föräldrar ligger, vi tar det ofta samtidigt, säger Helene.  

Utöver Pyret ligger även Göran och Helens dotters två katter på kyrkogården.

När de besöker platsen väcks minnen från parets tid med Pyret, men känslan förstörs lite av den dåliga skötseln enligt paret. 

– Om de var bättre skött hade de känts bättre att gå hit, säger Helene. 

undefined
Skylten som enligt paret är förrvirrande.

När man anländer till Djurkyrkogården möts man av en skylt där det står. 

"Under sommaren 2023 kommer vi att påbörja arbetet för att göra vår djurkyrkogård snygg och trivsam. Då behöver vi göra en inventering av gravplatserna".

På skylten står det även att kommunen skickat ut ett brev med information och fråga om förlängning till de gravar som var mellan 10 och 15 år gamla när skylten sattes upp. 

Paret Jeanson upplever att skylten är vilseledande då de inte sett så stor förändring skötseln sen skylten kom. 

– Det finns flera gamla ljuslyktor på kyrkogården. Det är säkert från äldre som inte kan ta hand om de eller som är döda. Glasen är många gånger sönderslagna och rostiga, säger Helene.  

undefined
En nersparkad lykta på gravplatsen.
undefined
Lykta på en grav som rostat

De anser att gravar som är märkbart orörda borde tas bort. Det kan vara där lyktorna blivit gamla eller att buskarna har tagit över gravarna helt, så att de blivit igenvuxna. 

–Om kommunen inte får svar från de som har graven är det väl bara att klippa ner och göra i ordning. 

undefined
Buske som växt igen en grav.
undefined
Vissnad buske vid en grav.
undefined
Lykta på en grav som rostat

Monica Johansson på samhällsbygnadsenheten bekräftar att de gjorts en inventering, men att den har dragits ut på tiden. 

 – Det har blivit fördröjt och försenat, säger Monica Johansson 

Hon nämner att de fått in några svar från inverteringen, men långt ifrån de antal det hade hoppats på. Monica nämner att det i första hand kommer att ta bort de gravar där ägaren har anmält att de inte vill ha den kvar.

– Generellt är det så att gravägaren själv ska sköta sina gravar, säger Jörgen Åbring som även han jobbar på sammhällsbyggnadsenheten på kommunen. 

Därför blir det svårare med vad kommunen ska göra med de gravar som ingen velat kännas vid. Ifall djurägaren gått bort eller av annan anledning inte går att få tag i. 

Monica Johansson nämner att de börjat kolla på att ta bort gravar på den äldre delen av kyrkogården, där många gravar till synes är övergivna. När de kan rensas ut och exakt hur de ska genomföras är inte bestämt än. 

Paret Jeanson upplever även att skylten som är i början av kyrkogården är utdaterad med information som inte gäller längre och ett gammalt telefonnummer. 

Varför är då skylten från 2023 kvar? 

– Egentligen skulle den ha tagits ner, men vi valde att ha den kvar för att få in fler svar. Den kommer vi ta bort nu för nu har de passerat bäst före datum, säger Jörgen Åbring. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!