Missionsauktion - novembermörkrets fröjd
Den gamla traditionen med missionsauktioner i bygdegårdar och församlingshem håller i sig. Hemostar och stenugnsbakade limpor är omtyckta liksom attraktiva hemslöjdsarbeten.
Elegant handarbete. Gunvor Svenssons bidrag till auktionen .
Foto:
I går var sex aktiva damer i föreningen i bygdegården och förberedde kvällens auktion. Siri Johansson, Marianne Olofsson, Astrid Andersson, Gunvor Svensson, Ann-Marie Svensson och Inger Gustafsson har varit med länge i syföreningen och bidragit till att deras arbete under året gett pengar till missionens hjälpverksamhet. Till missionsauktionen har många bidragit med gåvor.
En gång i månaden träffas damerna och handarbetar. På symötet deltar också kyrkoherde Nils-Henrik Sikström som läser en kort betraktelse och gemensamt sjunger de psalmer. och har trevlig gemenskap tillsammans.
- Det blir väl kanske inte så mycket handarbete på den eftermiddagen, säger Gunvor Svensson tveksamt till damerna som håller med henne.
I stället är det hemma på lediga stunder som de broderar vackra dukar,väver mattor, stickar sockor och vantar med mera. Så här nära auktionskvällen har samtliga bakat ostkaka och kaffebröd till serveringen av kaffet i pausen.
Dragplåstret på auktionen blir säkert som i fjol Astrid Anderssons stenugnsbakade limpor som ropas in för 250-300 kronor per limpa..
- De brukar gå åt som smör i solen så i år har jag faktiskt bakat tio limpor.
Cirka 20 000 kronor, inräknat lotterier och kaffeservering, är pengar som inbringas på missionsauktionen.
Syföreningens damer har genom åren fördelat medlen från auktionen till bland annat till barnens bibel i Hjorteds församling och kanske en uppmuntran till någon församlingsbo eller något annat på hemmaplan som behöver bidrag. Resten av medlen fördelas till olika missionsarbeten.
Damerna själva som varje år anslår en summa på årsmötet för materialkostnader, tar inte dessa utan skänker pengarna till föreningen.
Det sinar i leden och syföreningsdamerna runt om i bygden har kommit till åren och frågan som de ställer sig är hur länge den fina traditionen håller i sig.
I södra kyrkliga syföreningen är det nu sex medlemmar med en sjunde på ingång med Elsa Carlsson från Ankarsrum. Syföreningsmötena började en augustidag 1952 med byns kvinnor som sedermera blev Södra kyrkliga syföreningen och som lade grunden till missionsarbetet.
Siri Johansson tog över ordförandeposten 1954 och är så fortfarande, drygt ett halvt sekel senare.
Den första missionsauktionen som hölls i Getterum inbringade 567 kronor och 91 öre.
Även Göran Svensson som inte är medlem i syföreningen bidrar med att vara auktionsutropare och med underhållning både på auktionen och vid pianot i kaffepausen.Text och foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!