Missförstånd får äldre att tveka om brandlarm

Räddningstjänsten i Västervik har råkat ut för ett nytt fenomen: äldre vill inte ha brandlarm, eftersom de är rädda att det är ett bedrägeri.

Jakob Dahlquist jobbar på räddningstjänsten i Västervik.

Jakob Dahlquist jobbar på räddningstjänsten i Västervik.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2021-11-02 16:01

Vi skrev nyligen om en äldre man i Västervik som gjorde en polisanmälan för hemfridsbrott, när räddningstjänsten satte in ett brandlarm hos honom.

Händelsen byggde på ett missförstånd, vilket vi senare berättade om.

Men när räddningstjänsten nu i veckan skulle boka in tider för att sätta upp fler brandlarm, var det hälften av de gamla som motsatte sig det, jämfört med i princip ingen tidigare.

Jakob Dahlquist på räddningstjänsten i Västervik förstår om gamla är oroliga att utsättas för bedrägerier, men det här handlar om ett projekt som räddningstjänsten har ihop med socialförvaltningen, där alla med trygghetslarm också får ett automatiskt brandlarm installerat hemma hos sig.

– Man kan inte tacka nej till det, för det är en del av trygghetslarmet, säger Jakob Dahlquist.

Totalt är det omkring 1 100 hushåll i kommunen som omfattas av satsningen, varav runt 900 är klara.

Redan nu har ett par människoliv kunnat räddas, tack vare detta. Ett av dem tillhörde en 95-årig kvinna, som fick hjälp av hemtjänsten i Gamleby att ta sig ut på balkongen, när det brann i lägenheten.

– Det här är den bästa brandförebyggande åtgärden som vi har gjort för att rädda liv. Det handlar ju om personer som har svårt att röra sig och ta sig ut själva, säger Jakob Dahlquist.

Då projektet startade förra året, gick det ut en skriftlig information med posten till alla berörda.

När det blir dags för installation, ringer någon från räddningstjänsten upp för att bestämma en tid. Den som ringer, berättar att det handlar om ett brandlarm som hänger ihop med trygghetslarmet.

De som sedan kommer hem till den som ska få brandlarmet, är klädda i räddningstjänstens kläder, har legitimation och kommer i ett av räddningstjänstens fordon, så att det syns tydligt vem det är.

Systemet funkar så att om rökdetektorn upptäcker en brand, går ett larm till samma central som trygghetslarmet. Någon där ringer upp den som har larmet. Om det brinner, eller om ingen svarar, larmas både hemtjänst och räddningstjänst till bostaden. Den som kommer först, påbörjar släckningen.

Om någon har frågor om den här installationen, rekommenderar Jakob Dahlquist att man i första hand vänder sig till sin hemtjänstpersonal, som också har fått information om projektet.

Han hoppas att alla installationer i Västerviks kommun ska vara klara under november månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!