"Så allvarligt är det väl inte, att man måste anmäla." "Tänk om föräldrarna flyttar sitt barn från förskolan om vi anmäler..."
Trots flera uppmärksammade fall med vanvård av barn i familjer de senaste åren så är det fortfarande relativt få som anmäler missförhållanden i förskolan och på BVC. Ofta eskalerar problemen i stället i tonåren. Då kan det märkas i skolan.
- Ofta havererar barns skolgång på högstadiet, säger Anders Fransson, samordnare på socialtjänsten i Västervik, som dock poängterar att problem i skolan inte automatiskt betyder att man har problem hemma.
Han och kollegorna Vivi-Ann Blomqvist och Roland Andersson tror att det fortfarande finns en viss rädsla bland skol- och barnomsorgspersonal för att anmäla. Förskolepersonal kan oroa sig för vad som ska hända med barnen om man anmäler - och hur det påverkar relationen med barnens föräldrar.
- Det är alltid känsligt att anmäla, det blir ett anklagande. Men man måste hela tiden försöka tänka på barnens bästa, säger Vivi-Ann Blomqvist.
Att barnen tas från sina föräldrar är väldigt ovanligt. Det finns många andra vägar att gå för att hjälpa barnen. Familjeterapi och samtal är en viktig del, och socialtjänsten i Västervik vill i så stor utsträckning som möjligt hitta lösningar på hemmaplan.
Om situationen bedöms som tillräckligt allvarlig görs en utredning, som i värsta fall leder till att barnen och föräldrarna måste separeras. Men socialtjänsten jobbar hårt för att även de som placeras i familjehem ska kunna behålla kontakten med sin biologiska familj.
Föräldrarna vill i stort sett alltid sina barns bästa, enligt Vivi-Ann Blomqvist, och det är därför viktigt att prata med dem när det dyker upp misstankar om missförhållanden. Ibland kan reaktionen från föräldrarna bli "men varför har ni inte sagt det här förut?".
- Det är inte farligt att ta det här samtalet. De flesta uppskattar att man är ärlig och rak.
Föräldrar som har problem hemma kan också själva söka hjälp. Till kommunens familjeenhet går det att komma utan att behöva blanda in socialtjänsten.