Minskat intresse för begagnade bilar i Kalmar län
Oväntat stor efterfrågan på nya bilar i Kalmar län.
? Den politiska oron runt villkoren för att köpa och äga en bil påverkar försäljningen. Men så har vi också en historisk tolvårscykel som, trots dagens stora modellutbud, tycks ha stor livskraft och påverkar marknaden, säger Ulf Perbo, vice vd på Bil Sweden.
Prognosen för år 2005 pekar mot 260 000 nyregistrerade bilar, vilket är samma antal som i år. Med tanke på att den allmänna konjunkturen blivit bättre, innebär siffrorna ett trendbrott.
? Normalt sett ökar bilförsäljningen när den privata konsumtionen ökar, men det sambandet ser vi inte nu.
Oroligheter i världens oljeländer har drivit upp priset på råolja, med höjda bensinpriser som följd.
? På kort sikt spelar bensinpriserna roll för försäljningen. Men det är ju fortfarande lika långt till jobbet och dagis ligger där det gör, så därför påverkas inte körvanorna i längden, säger Ulf Perbo.
Försäljningen i Kalmar län följer rikssnittet. Sammanlagt i år har länets bilförsäljare tappat 1,3 procent av försäljningen. Det motsvarar cirka 60 färre sålda bilar.
? Men försäljningen är ändå över förväntan. Vi hade faktiskt räknat med en nedgång på fem procent, säger Veine Johansson, distriktschef för Kalmar Läns Motorbranschförening. Att det går så bra är faktiskt lite förvånande med tanke på de stora industrinedläggningarna som varit i både Kalmar och Västervik.
En förklaring till att nybilsförsäljningen trots allt hålls uppe kan vara det låga ränteläget.
? Billigare lån gör att fler föredrar att köpa nya bilar i stället för begagnade.
Nybilsförsäljningen följer alltså prognoserna, men sämre går det för begagnade bilar. Enligt Veine Johansson har efterfrågan sjunkigt betydligt i länet, och lagren på begagnade bilar ökar.
? De som köper nya bilar är inte lika priskänsliga som de som köper begagnat. Marknaden för begagnade bilar är mer känslig för höjda bensinpriser och skatter, och många väljer kanske att köra längre med sin gamla bil innan man byter.
Fortsätter trenden med vikande eller stagnerad försäljning kan det så småningom tvinga fram en strukturomvandling.
? Jag tror att det går mot större enheter där man säljer flera märken. Det finns en risk för att bilförsäljningen koncentreras till större orter, och därmed blir servicen sämre i små städer, säger Veine Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!