Minskat elevunderlag hot mot landsbygdsskolor

Samtliga låg- och mellanstadieskolor på landsbygden i Västerviks kommun kommer 2015 att ha färre antal elever än i dag. Nu utreds hur skolorna ska kunna överleva när elevunderlaget minskar, samtidigt som frågan om nerläggningar återigen nämns.

Västervik2006-11-15 00:25
Antalet elever i låg- och mellanstadiet i Ankarsrum sjunker med mer än 50 procent fram till 2015. I Almvik kommer 26 färre barn att gå i skolan om nio år. I Västrum minskar elevunderlaget med en tredjedel de närmaste åren och i Blankaholm kommer bara 14 elever i åldersgruppen sex till tolv år att gå i ortens skola 2015.
Det är några av följderna som ökad utflyttning, minskat barnafödande och ändrade åldersstrukturer får för skolverksamheten i Västerviks kommun.

I samtliga skolor utanför Västerviks tätort minskar antalet elever fram till 2015 enligt de prognoser som kommunen tagit fram. Siffrorna är inte exakta, men enligt kommunen brukar prognoserna stämma bra överens med verkligheten.
Uppgifterna får nu politiker att ännu en gång diskutera eventuella nerläggningar av skolor, erfar VT.
- Jag vet att det finns politiker som tycker att nerläggning av skolor är en lösning. Personligen håller jag inte med, säger centerpartisten Mats Hugosson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

För att möta förändringarna har barn- och utbildningsförvaltningen tillsatt en utredning kring frågan. En första forskningsgenomgång presenterades för ansvariga politiker i går, och tanken är att en dialog nu ska föras ute på skolorna med personal och föräldrar.
Enligt förvaltningschefen Lena Karlberg är målet klart: kvaliteten i undervisningen ska sättas i fokus och nerläggning av skolor ska så långt det är möjligt undvikas.
- Bara för att elevunderlaget sjunker kan man inte dra slutsatsen att skolan är hotad. En rad faktorer spelar in, där man måste ta hänsyn till kvaliteten i undervisningen, hur kostnadseffektiv skolan är och vilken betydelse den har för bygden, säger hon och fortsätter:
- Och jag vill understryka att det i dagsläget inte finns några planer på nerläggning av skolor. Några sådana förslag finns inte och vi vill undvika den lösningen.

Både Lena Karlberg och Mats Hugosson säger att talet om att undervisningskvaliteten i små skolor är sämre jämfört med större skolor är en myt. Det finns inga belägg för detta, säger Lena Karlberg.
Däremot har mindre skolor svårare att klara ekonomin. Med för få elever blir skolan inte tillräckligt kostnadseffektiv, och detta kan påverka framtiden för de mindre skolorna i kommunen.
- Ekonomin kan bli ett problem när antalet elever sjunker. Ska de mindre skolorna överleva måste man kanske hitta nya lösningar, som att flera små skolor samverkar eller att man använder it-tekniken i större utsträckning och kan koppla upp sig mot andra skolor. Dessutom tittar vi på om det går att hyra ut skolans lokaler när de inte används, säger Lena Karlberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om