Minskat antal misshandelsanmälningar förbryllar

Antalet anmälningar om våld i nära relationer ökade i landet under 2020 – men inte i Västervik.

Efter jul brukar det generellt sett vara lite lugnare inflöde av brottsanmälningar hos polisen. "Dock minskar även relationsärendena, vilket inte brukar vara fallet", säger Cecilia Brick.

Efter jul brukar det generellt sett vara lite lugnare inflöde av brottsanmälningar hos polisen. "Dock minskar även relationsärendena, vilket inte brukar vara fallet", säger Cecilia Brick.

Foto: Anders Wiklund/TT

Västervik2021-02-03 06:00

Nyligen släppte Brottsförebyggande rådet, BRÅ, sin statistik över anmälda brott under 2020.

Och här framgår det att antalet anmälda misshandelsbrott mot kvinnor ökade till 28 900 anmälda brott under fjolåret, vilket är en ökning med tre procent.

Av rapporten framgår också att cirka 80 procent av misshandelsbrotten mot kvinnor begicks av närstående och andra bekanta gärningspersoner. 

Calle Persson, presstalesperson för Polisen i region syd – där Västervik ingår – berättar att antalet anmälda misshandelsbrott mot kvinnor ökade i regionen med cirka 150 ärenden under det sista kvartalet 2020, jämfört med året innan. 

– År 2019 gjordes 345 anmälningar under perioden och under 2020 var motsvarande siffra för sista kvartalet 493.

Vad orsaken till det ökade antalet anmälningar beror på är inte fastslaget. Det kan bero på att de faktiska misshandelsfallen ökade men det kan också bero på att fler anmält. 

– Vi genomförde kampanjer under 2020 i syfte att få fler att anmäla sådana här brott, säger Calle Persson.

Men även om man alltså kunnat se en markant ökning av antalet anmälningar under 2020, var de betydligt färre än under 2018 då man det sista kvartalet fick in hela 576 anmälningar.

– Vad som ligger bakom den här utvecklingen har vi inte grävt djupare i, säger Calle Persson.

Västervikspolisen Cecilia Brick är gruppchef för grova brott och våld i nära relationer i norra Kalmar län:

– I våras när pandemin bröt ut så sades det i pressen att anmälningar rörande relationsvåld ökat. Detta såg vi inte hos oss i Västerviks kommun utan inflödet var i princip som vanligt, säger hon.

– Vi hade överhuvudtaget ingen ökning under helåret 2020 jämfört med året innan.

Kan det här hänga ihop med det som kvinnojouren Vändela misstänker, och beskriver, det vill säga att det under pandemin blivit än svårare för våldsutsatta kvinnor att vända sig utåt för att få hjälp, att de blivit mer isolerade?

– Jag kan inte spekulera i det. Jag kan bara konstatera att vi just nu befinner oss i en ovanlig situation på grund av pandemin, och att det även märks på inflödet av brottsanmälningar.

Hur då?

– Nu efter jul brukar det generellt vara lite lugnare inflöde hos polisen och detta gäller även för vårt område. Dock kan vi se att även relationsärendena minskar, vilket inte brukar vara fallet, och om detta beror på pandemin eller inte kan jag inte spekulera i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!