Minskad administration glädjer lärare

I onsdags aviserade regeringen att byråkratin i den svenska skolan ska minska. Bland annat ska lärare i årskurs 6 till 9 inte längre behöva skriva en individuell utvecklingsplan (IUP) eller omdömen för sina elever, något som förr lett till en kraftigt ökad arbetsbörda. Två av lärarna på Ellen Keyskolan i Västervik gläds åt beskedet.

Carina Hallberg och Malin Johansson är båda försiktigt positiva till förslaget men de ställer sig också frågan hur mycket mindre arbete som det egentligen innebär.

Carina Hallberg och Malin Johansson är båda försiktigt positiva till förslaget men de ställer sig också frågan hur mycket mindre arbete som det egentligen innebär.

Foto: Anders Steiner

Västervik2013-02-08 14:10

2006 togs beslutet att varje elev ska ha en skriftlig individuell utvecklingsplan (IUP), ett förslag som ledde till kritik från lärarhåll. Man menade att tid togs från utbildningen och att lärarna riskerade att bli administratörer mer än utbildare. 2008 kom också kravet på på skriftliga omdömen, vilket ytterligare spädde på kritiken.

Nu har regeringen föreslagit att lagen ska ändras och att lärarna slipper mycket av det administrativa arbetet med IUP och omdömen. Enligt ett pressmeddelande från Utbildningsdepartementet har regeringen för avsikt att lägga en proposition till riksdagen i höst så att ändringarna kan träda i kraft under läsåret 2013/14. Enligt Utbildningsdepartementet är en annan av orsakerna till förslaget att informationen till föräldrarna förbättrats på flera andra områden och att omdömen i samband med IUP inte längre är nödvändiga.

På Ellen Keyskolan mottogs beskedet med glädje men också med funderingar. Carina Hallberg och Malin Johansson är båda lärare inom matte/no-ämnen.

– Den spontana reaktionen är positiv. Omdömen har inneburit en ökad arbetsbörda för lärarkåren. Men samtidigt är frågan hur mycket mindre tid det egentligen kommer att ta, säger Carina Hallberg.

– Varje elevomdöme tar mycket tid, fortsätter Malin Johansson. Vi har många elever i många klasser, i många ämnen och den här typen av omdömen finns hela tiden med i arbetet.

Båda framhåller istället den mer dagliga kontakten mellan elev, lärare och föräldrar som viktig.

– Det är den som är utvecklande och betyder något, säger Carina Hallberg.

Den föreslagna ändringen blir egentligen mer en formalitet. En pärm med IUP kommer inte längre behövas upprättas. Nu hoppas båda att förslaget ska ge mer tid åt huvudarbetet, lektionstimmarna. Föräldrakontakten har under många år ständigt förbättrats.

– Det är en enorm skillnad i dag än det var för tio år sedan. Vi har gått från att informera till att kommunicera mer med föräldrarna, säger Carina Hallberg.

– De är med på ett helt annat sätt i det dagliga arbetet och får hela tiden feedback för deras barns fortsatta utveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om