Minken hotar våra sjöfåglar
Foto: ANDERS STEINER Göran Svensson på Gränsö Udde är väl medveten om problemen minkarna ställer till med. Han sätter regelbundet ut minkfällor för att hålla stammarna nere och undvika att fler sjöfåglar dör.
Foto:
Med kraft slår anordningen igen och det är ingen tvekan om att den är effektiv. När en mink lockats in av en bit fisk går allt snabbt, fällan slår igen och minken dör ögonblickligen, utan möjlighet att fly.
? Huvudet krossas på dem och de blir helt platta.
För dem som inte är vana vid minkjakt kan det låta brutalt, men jakten är nödvändig för att rädda landets sjöfåglar. Runt om i Sverige förekommer problem med minkar som äter fågelungar och ägg, ibland också vuxna fåglar som ligger och ruvar. På många håll riskerar vissa arter att helt slås ut.
? Undersökningar i Stockholms skärgård visar att 80-90 procent av vissa sjöfågelarter kan försvinna i områden där minkar etablerar sig, säger Bengt Andersson, jaktvårdskonsulent i Kalmar län.
I Oskarshamns kommun har problemen med minkar blivit så stort att man nu planerar att ge ekonomiskt bidrag till minkbekämpningen. I Västervik finns inga liknande planer, även om det finns problem också på öar och holmar i vår skärgård. Samtidigt verkar det som om problemen har minskat något här, både i skärgården och i sjöar och vattendrag inåt landet.
? Det var betydligt större problem för några år sedan men nu har det blivit bättre, säger Göran Svensson på Gränsö. När det var som värst kunde sjöfåglarna inte ens sätta ut sina ungar innan minken var framme och tog dem.
En av anledningarna till att antalet minkar är färre i.dag är att fler markägare och skärgårdsbor är medvetna om vilka skador djuret åstadkommer. Därför finns det nu fler minkfällor ute i markerna och fler människor försöker hålla djuret borta. Och enligt Bengt Andersson är det bara naturligt att antalet minkar går upp och ner.
? Det går i cykler på mellan åtta och tio år. Just nu befinner vi oss i en svacka, men i framtiden kommer vi att få se fler minkar igen.
Att helt komma till rätta med problemet går inte. Men enligt Bengt Andersson är det viktigt att ständigt arbeta med att hålla antalet minkar på en låg nivå.
Djuret är inte en naturlig del av den svenska faunan ? det importerades till Sverige i början av 1900-talet för att tillgodose pälsindustrins behov. Det gör att det inte heller finns några naturliga fiender i den svenska naturen och därför är det upp till människan själv att reglera stammen och antalet djur.
? Minkarna ses i.dag som ett skadedjur, säger Bengt Andersson. De har blivit fredslösa, men självklart bör man undvika att jaga dem under de perioder då ungarna föds och växer upp.
Samtidigt är minken ett intelligent djur. De samlar på föda och bygger upp matlager. De har ordningssinne och kan till exempel lägga infångade grodor i prydliga rader med huvudena åt samma håll.
? Men samtidigt kan de också vara ytterst brutala. Det händer att minkarna fångar in levande grodor, bitar av dem benen och samlar dem i ett lager. På så sätt har de tillgång till färsk mat senare, berättar Bengt Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!