Mindre smärta vid mammografi

En studie i Kalmar har lett till att många av landets kvinnor inte längre upplever samma obehag vid mammografiundersökningar.

Anders Wennerberg är chef för radiologiska kliniken i Västervik och han berättar att man sedan flera år tillbaka jobbar med ett lägre tryck vid mammografiundersökningarna.

Anders Wennerberg är chef för radiologiska kliniken i Västervik och han berättar att man sedan flera år tillbaka jobbar med ett lägre tryck vid mammografiundersökningarna.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2009-01-24 00:06
Det var i samband med att en ny avancerad digital mammografiutrustning installerades vid länets tre sjukhus för några år sedan, som sjuksköterskan Tina Matscheko ifrågasatte om trycket vid undersökningarna behövde vara så hårt. Frågeställningen resulterade i en studie som nu bekräftat att kvinnornas bröst tidigare klämts ihop onödigt hårt - ofta med smärta som följd. Anders Wennerberg är chef för radiologiska kliniken i Västervik och han berättar att trycket vid mammografiundersökningen tidigare var så hårt som 20-25 kilo. - Syftet var att få brösten så platta som möjligt men för vissa blev det väldigt smärtsamt. En del fick ganska mycket blåmärken också. Studien har visat att saker man tidigare trott, som att mindre strålning skulle behövas ju plattare bröstet blir, inte stämmer. Inte heller blir det sämre kvalitet på bilderna om bröstet är mindre hoppressat. - Ett tryck på fem till åtta kilo är oftast tillräckligt för att få en bra bild. Men hur hårt tryck man måste ha är individuellt, säger Anders Wennerberg som berättar att man i Västervik minskade trycket på apparaten i samband med att man för drygt tre år sedan bytte till en ny digital utrustning. I Kalmar län kallas kvinnor mellan 40 och 74 år regelbundet till mammografikontroller i intervall om 18-24 månader, beroende på kvinnans ålder. I Västervik undersöks i genomsnitt 60-70 patienter per dag i jakten på förändringar som skulle kunna vara cancer. Bilderna skickas sedan till mammografienheten i Kalmar som granskar dem och inom en månad får kvinnan veta resultatet. Mammografisköterskorna Susanne Mårtensson och Sue Andersson tror att de flesta kvinnor upplever undersökningarna betydligt behagligare nu sedan man minskat på trycket. Men att gå så långt som till att säga att det har blivit behagligt att genomgå en mammografiundersökning, vill de inte göra. - En del tycker fortfarande att det gör ont och ett visst tryck måste vi ju ha. Men jag kan tänka mig att antalet patienter som tycker att det gör riktigt ont har halverats, säger Susanne Mårtensson. Hon tror också att det inte bara är själva undersökningen, utan även miljön kring proceduren, som kan kännas avskräckande för en del. Det har man i Västervik försökt ändra på med andra rutiner, som ska bidra till att kvinnan känner sig mindre utlämnad i situationen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om