Mindre skolk med datorhjälp

Ett program på internet där både barn och föräldrar kan se elevens frånvarotimmar har minskat skolket på Västerviks Gymnasium. Men än finns det mycket att göra för att helt bli av med den ogiltiga frånvaron.

Programmet Dexter har minskat frånvaron hos elever på Västerviks Gymnasium. Jenny Fohlin är administratör av programmet.

Programmet Dexter har minskat frånvaron hos elever på Västerviks Gymnasium. Jenny Fohlin är administratör av programmet.

Foto: Steiner Anders

Västervik2008-07-15 00:06
Det blir allt vanligare att svenska skolor redovisar elevers frånvarorapporter på internet. På Västerviks Gymnasium började man använda sig av det internetbaserade programmet "Dexter" redan 2005. Sedan dess kan både elever och föräldrar med hjälp av en dator enkelt få fram information om både betyg och frånvarotimmar. Jenny Fohlin, administratör för programmet, är nöjd med resultatet.- Det blir så mycket lättare för eleven att ha koll nu. Det kan dessutom vara så att antalet frånvarotimmar tidigare var felaktigt. Exempelvis kanske någon hade missat om eleven sjukanmält sig. Nu är det lättare för eleven att se hur mycket frånvaro den har och det kan ju i bästa fall leda till en tankeställare.När eleven fyller 18 år är det däremot stopp för föräldrarnas insyn i betygsrapporterna. Då är eleven myndig och föräldrarna har ingen rätt att ta del av uppgifterna. Enligt Jenny Fohlin är det många föräldrar som ringer och ber om att få fortsatt insyn i elevens frånvarorapporter, något som kan lösas om eleven ger sitt medtycke.- Nästan hälften av eleverna kommer in till oss efter sin artonårsdag och ber om att åter koppla upp föräldrarna på systemet. Trots att Dexter har minskat skolket finns det enligt Jenny Fohlin mycket kvar att göra.- Vi arbetar aktivt för att minska den ogiltiga frånvaron och så fort vi ser att någon börjar att samla på sig frånvarotimmar tar vi upp det med eleven. Ofta kan det ligga andra orsaker bakom problemet än bara skoltrötthet, det kanske är stökigt hemma exempelvis. Som förälder själv skulle jag till och med vilja införa ett liknande system redan på högstadiet. Trots internetlösning och stödsamtal med eleverna har antalet så kallade skolkbeslut mer än fördubblats sedan 2005. När en elev har mer än 20 procents frånvaro är skolan skyldig att rapportera eleven till Centrala Studiestödsnämnden, CSN och skolkbeslut kan tas. Påföljden kan i värsta fall bli indraget studiemedel. Jenny Fohlin menar att det nya systemet också gjort det lättare att föra statistik över antalet skolkare och att den nya statistiken kan vara missvisande.- Eftersom det har blivit lättare att föra statistik i det nya programmet har vi kunnat rapportera in fler elever till CSN. - Min bild är ändå att färre elever skolkar efter det att vi började använda oss av Dexter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om