Sedan 15 år har intresset för biblioterapi ökat i Sverige och används i dag inom både sjukvård och mental friskvård. Litteraturens och berättandets läkande kraft diskuterades redan på antiken.
Nu får Västervik en ny studiecirkel i biblioterapi på Medborgarskolan med start i april.
Just den här omgången kommer rikta sig till personer som är 55 år och äldre, men kursledaren Mimmi Bäckman har många idéer på cirklar och workshops för alla åldrar. Deltagarna läser och skriver texter och funderar över allt som att vara människa innebär, allt från glädje till sorg.
Själv jobbar hon sedan många år som lärare i svenska och religion.
– Jag tror att jag har använt biblioterapi tidigare, utan att veta om det. Jag har jobbat i 15 år med att undervisa nysvenskar på gymnasienivå och till exempel så läser vi "Ett nytt land utanför mitt fönster" av Theodor Kallifatides. Det är väldigt många av mina elever som sagt efteråt att det här är min bok, det här är jag. Det är viktigt med igenkänning i litteraturen.
Någon kanske kan skrämmas av ordet terapi, men Mimmi förklarar att studiecirkeln inte är någon behandlingsform i den traditionella meningen. Det är heller inte en bokcirkel.
– Allt kommer att ske på träffen, då vi läser kortare texter, stannar upp och pratar om de tankar vi får. Vi kommer också skriva texter och sedan får man själv bestämma hur mycket man vill dela med sig av.
Begreppet biblioterapi har egentligen funnits länge. Efter första världskriget upptäckte personal på amerikanska militärsjukhus att de skadade soldater som läste skönlitteratur återhämtade sig snabbare, och metoden har används i både USA och i många europeiska länder. Men i Sverige har det tagit längre tid att få fäste.
– Jag tror att det beror på att det är svårt att bevisa effekten. Men precis som vi har trädgård på recept har man böcker på recept i till exempel England. Vi människor är både skapande och sociala varelser och får vi inte utlopp för det mår vi inte bra. Vi har alltid samlats kring berättande och det är något som jag tror vi behöver.
Ett biblioterapeutiskt arbetssätt handlar inte om att läsa en text och analysera teman och budskap, det handlar om vad läsaren upplever.
– Det är du och texten som är i centrum, och det finns inget rätt eller fel.
– För vår mentala hälsa är det bra att möta sina egna tankar och andras, tror Mimmi.