Bolagets läge ska avhandlas på kommunstyrelsen i nästa vecka. Alltsedan starten har biogasbolaget gått med förlust – det förväntade datumet då bolaget skulle börja göra vinst har successivt skjutits framåt. I flera omgångar har de båda ägarna fått skjuta till pengar för att bolaget ska kunna leva vidare.
Redan för två år sedan meddelade Tekniska Verken att man var tveksam till ett fortsatt delägarskap.
– Vi är ett kommunalt bolag och det är tveksamt om vi får investera tiotals miljoner i en annan kommun, sade bolagets vd Anders Jonsson då.
Under våren har bolagets förluster fortsatt. Fram till och med april hade bolaget gjort ett underskott på 429 000 kronor. Bolaget pressas av att marknadspriset på biogas sjunkit till tio kronor per kilo. I kalkylerna hade man räknat med ett pris på elva kronor.
I mars gjordes en kontrollbalansräkning som visade att bolaget hade ett negativt kapital på 2,6 miljoner kronor. Ska bolaget fortsätta sin verksamhet måste ägarna enligt lagen återställa bolagets kapital innan november månads utgång.
Vid kommunstyrelsens sammanträde kommer ett förslag till lösning att presenteras. De exakta beloppen finns inte angivet i utkastet till avtal, men det står klart att båda delägarna får skjuta till miljonbelopp. Återställandet av aktiekapitalet kostar ägarna 4,5 miljoner kronor, varav Västervik som äger 60 procent av bolaget får stå för 2,3 miljoner kronor. Dessutom behöver ägarna skjuta till pengar för att täcka en nedskrivning som bolaget behöver göra på grund av det låga biogaspriset. I utkastet till kontrakt talas det om X miljoner kronor.
Västerviks kommun kommer sedan att köpa Tekniska Verkens andel. Inte heller det beloppet är utskrivet i kontraktsförslaget, men med tanke på att det står ”X tkr” så ser det ut att bli ett symboliskt belopp för att Västerviks kommun ska ta ensamt ansvar för bolaget i framtiden.
Däremot verkar Västervik Biogas AB vara fortsatt inställt på att tillverka biogas. I förslaget till uppgörelse finns en punkt att Tekniska Verken ska sälja slam till Västervik Biogas, och Västervik Biogas ska i sin tur sälja gas till Tekniska Verken.
– Med den nedskrivning som görs kan bolaget fortsätta sin verksamhet i den befintliga anläggningen utan att göra underskott, säger Anders Björlin.
Är Västerviks kommun och Tekniska Verken överens om de stora dragen i avtalet?
– Vi är ense om att bolaget behöver ett tillskott. Det som återstår att fastställa är hur stor nedskrivning som behöver göras, säger Björlin.