Miljöexperter vill se en fullständig sanering av Gladhammars gruvor

Det finns ungefär 50 000 kubikmeter avfall vid Gladhammars gruvor och miljögifter läcker ut i Tjursbosjön. En sanering av området kommer att ske med hjälp av ekonomiska medel som kommer att sökas från länsstyrelsen. Förhoppningen är att kunna genomföra en fullständig sanering.

Miljögifter. Det avfall som kommit från Gladhammars gruvor läcker nu miljögifter till Tjursbosjön och i förlängningen Östersjön, berättade Per Elander från Envipro. Det gift som i första hand utgör risk för människor är arsenik som kan vara farligt vid hudkontakt eller om man råkar få i sig jord från det förorenade området.  Foto: Anders Steiner

Miljögifter. Det avfall som kommit från Gladhammars gruvor läcker nu miljögifter till Tjursbosjön och i förlängningen Östersjön, berättade Per Elander från Envipro. Det gift som i första hand utgör risk för människor är arsenik som kan vara farligt vid hudkontakt eller om man råkar få i sig jord från det förorenade området. Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2005-10-26 00:25
Som underlag för ansökan till länsstyrelsen finns en miljöutredning som i nästa vecka kommer att tas upp till politisk bearbetning i Västerviks kommun. De boende i Gladhammar fick i går information om miljöstudien och hade också möjlighet att ställa frågor.

I gruvavfallen finns höga halter av arsenik, kobolt, koppar, nickel, bly, zink och vismut som via lakvatten rinner ut i Tjursbosjön där djurlivet påverkas negativt. Tjursbosjön är ingalunda en isolerad enhet och det får naturligtvis konsekvenser.
- Man kan faktiskt spåra det här ganska långt i sjösystemet i dag, sa Per Elander från Envipro miljöteknik i Linköping som deltagit i miljöutredningen.
De föroreningar som sprids via sjösystemet kommer i förlängningen att nå Östersjön, ett hav som är utsatt för hårda miljöpåfrestningar.
- Gladhammar är förmodligen det område i Sverige som läcker mest i förhållande till sin storlek, berättade han.

De församlade Gladhammarsborna fick en genomgång av vilka olika åtgärder som kan komma i fråga och vilka konsekvenserna kommer att bli. Åtgärderna varierar mellan sanering och avgränsning av området, så att människor inte kommer i kontakt med farliga ämnen. Dessa åtgärder kräver förstås olika stora arbetsinsatser och ekonomiska resurser. Hittills har sex miljoner kronor lagts på förstudien.
- Om det beviljas medel till en åtgärd återstår mycket arbete, bland annat en stor utredning om kulturmiljön, sa kommunchefen Conny Jansson.
Konsekvenserna av åtgärderna beskrevs huvudsakligen som olika stor påverkan på kulturmiljön, vilken kommer att undersökas av arkeologer innan något saneringsarbete över huvud taget kan påbörjas.
- För Örserumsviken tog processen två år innan vi kunde sätta igång, sa Christer Ramström från miljö- och byggnadskontoret som även var delaktig i den saneringen.

Den projektgrupp som står bakom förstudien av gruvområdet förordar en fullständig sanering av området. Saneringen skulle vara uppdelad i två etapper där den första innebär pluggning av gruvhål och stollgång samt uppgrävning och omhändertagande av avfall på land och i vattnet. Avfallet ska placeras i en lokal deponi. Kostnaden för den första etappen beräknas bli 28-50 miljoner kronor.
Etapp två innebär muddring av förorenade sediment i Tjursbosjön med avvattning och deponering av avfallet i Gruvviken. Kostnaden för denna etapp kommer att landa på 200-300 miljoner kronor. Om den första etappen faller väl ut kan det hända att etapp två inte blir nödvändig.
Styrgruppen för projektet som består av både politiker och tjänstemän har ställt sig bakom detta förslag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om