Varje år utbildar Sjövärnskåren omkring 600 ungdomar i Sverige. Under utbildningen får ungdomarna utveckla sina kunskaper inom bland annat navigering, maskinteknik och sjukvård. På grund av pandemin har organisationen inte kunnat hålla några utbildningar sedan 2019, istället arrangeras nu en utbildningsvecka i Västervik.
– Det var med kort varsel vi fick veta att vi får ha den här typen av aktiviteter. Det känns viktigt att kunna ge våra ungdomar några utbildningsdagar, säger Johan Rosenqvist, ordförande för Kalmarsunds Sjövärnskår.
De vanliga sommarskolorna är inställda. Men Sjövärnskårerna i Kalmar och i Västervik har trots det valt att arrangera några utbildningsdagar, utan övernattning, tillsammans. Man hoppas att utbildningsveckan ska lära eleverna så mycket som möjligt av det man går igenom under Sjövärnskårens vanliga sommarskolor.
– För att varmhålla våra ungdomar har vi tagit en vecka i sommar där vi kör lite utbildning, coronasäkert. Istället för att bara släppa dem, säger Magnus Holmbom, ordförande i Norra Smålands Sjövärnskår.
Utbildningen inom Sjövärnskåren pågår i tre år. Efter utbildningen går många av eleverna vidare till att arbeta inom Marinen eller i handelsflottan.
Totalt är det åtta ungdomar som deltar på utbildningsveckan som arrangeras i Västervik. En av de som deltar vid utbildningsdagarna är Emmy Rosenqvist, som skulle gjort sitt sista utbildningsår förra året.
– Det är en otroligt spännande upplevelse som man inte får någon annanstans, säger hon.
Vad är det som gör det så spännande?
– Man blir hårt pressad under utbildningen, men man utvecklas väldigt mycket och får många nya vänner, säger Emmy Rosenqvist.
De elever som gör sitt första eller andra år på utbildningen får under lägret träna på att segla och de äldre eleverna får träna på att styra en större båt runt Gamlebyviken.
Organisationen finansieras av Försvarsmakten och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap och ska, förutom att utbilda, stödja totalförsvaret. I Västerviks kommun kommer organisationen även hjälpa räddningstjänsten framöver, genom ett avtal som nyligen tecknats.
– Vi kan bidra vid sjukvårdstransport eller övernattningmöjligheter, om räddningstjänsten skulle ha behovet, säger Magnus Holmbom.
Omkring 45 personer är aktiva i Norra Smålands Sjövärnskår. Magnus Holmbom hoppas att fler ska engagera sig.
– Vi får fler och fler medlemmar.