Polisen i Norrköping har svängt tvärt från ingen skyddsutrustning alls till militär gasmask som skydd för sina anställda vid möte med allmänheten. Något som Motala Vadstena Tidning rapporterade om på måndagen. I Västervik har polisens anställda däremot sedan pandemins start haft riktlinjer för hur man ska skydda sig mot smitta – men mycket ansvar vilar på den enskilde.
Det förklarar Anders Pleijel, lokalpolisområdeschef:
– Vi har tre typer av skyddutrustning som vi använder oss av: skyddsmask (högsta skydd), andningsskydd och munskydd. Vilken som är mest lämplig beror på den aktuella situationen.
Och vad som är adekvat för stunden blir upp till den enskilde att besluta om, menar han.
Inomhus, i häktet och i förhörsrummen, används som regel andningsskydd eller munskydd.
–Men i de fall då vi vet med oss att vi kommer att utsättas för coronasmitta är skyddsmasken det säkraste alternativet, säger Pleijel.
Polisen Lisa Koblanck intygar att ansvaret över hur man väljer att skydda sig vilar på den enskilda medarbetaren. För egen del tycker hon dock inte att det är ett särskilt svårt ställningstagande.
När kan det vara aktuellt att ta till det tyngsta artilleriet, skyddsmasken?
– Jag använder den ibland vid transporter, till exempel. Eller när man måste vistas i väldigt trånga utrymmen. En del av mina kollegor har som rutin att alltid använda den i samband med transporter numera.