Midsommarmaten är viktig

Midsommarhelgen har kvalat upp på listan över våra största mathelger. Den traditionella maten har dessutom fått konkurrens av det grillade. För en av Västerviks livsmedelsbutiker är dagen innan midsommarafton den bästa försäljningsdagen på hela året.

Dagen innan midsommarafton är en stor försäljningsdag för butikerna.

Dagen innan midsommarafton är en stor försäljningsdag för butikerna.

Foto: Elin Lönn

Västervik2013-06-21 07:19

Ica Maxis butikschef Katharina Arvidsson säger att dagen innan midsommarafton är deras bästa försäljningsdag, mycket tack vare turisterna.

– Västervik är en stor turiststad på sommaren, vi får nya leveranser hela tiden under de här dagarna.

Planeringen börjar lång tid i förväg. Vissa varor som grillkol köper man in ett halvår i förväg, medan färskvaror planeras ett par månader innan. Arvidsson säger att det alltid sias om brist på nästan allt inför en stor mathelg, och färskpotatis och jordgubbar är väldigt väderberoende. Men man utgår alltid från att maten ska räcka till.

– Det här är en spänning vi lever med hela tiden.

Även på Willys vittnar man om att midsommar är en av de större mathelgerna på året. Peter Zeylon, butikschef, säger att det går åt mycket grönsaker och mat att grilla.

– Men det är annat också, det ska diskas och tvättas den här helgen också.

Läs mer i dagens VT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om