Midsommarandan lever i Västrum

Anna-Lisa Karlsson och Gerd Lundin, båda har varit med de senaste 40 åren när hembygdsföreningen firat midsommar i Västrum. Foto: ILKKA RANTA

Anna-Lisa Karlsson och Gerd Lundin, båda har varit med de senaste 40 åren när hembygdsföreningen firat midsommar i Västrum. Foto: ILKKA RANTA

Foto:

Västervik2004-06-28 01:00
1964 inleddes midsommarfirandet i Västrum, således firades det 40-årsjubileum denna midsommarhelg. Frågan vi ställde oss var: Hur kan en tradition leva i 40 år? Vi åkte till Västrum på midsommaraftonen, för att försöka få ett svar på vår fråga.
Där i festvimlet bland alla midsommarfirare lyckades vi hitta två damer: Gerd Lundin och Anna-Lisa Karlsson. Som bygdens döttrar har de båda varit med under nästan alla dessa år.
Båda två vill minnas att inledningsvis skedde firandet nere vid prästgården.
- Då var det fest vid prästgården, ringlekar och så. Enkelt men populärt.
Efter något år upphörde midsommarfirandet vid prästgården, då föreslog krafter inom hembygdsföreningen, bland annat Ragnar Westerberg, att föreningen kunde ta över festligheterna. Men med ett förbehåll:
- De äldre ville att det skulle vara gratis, aldrig inträde och inte för mycket arrangemang, minns Gerd Lundin och Anna-Lisa Karlsson.
- Trivsamt har det varit genom åren, till och med polisen kom på besök för det var en sån bekväm festplats, lugnt och städat. Enkel familjefest med dans och lekar, menar Gerd.
Lever traditionen kvar, är det sig likt i dag, 40 år senare?
- Jodå, det är det, menar både Gerd och Anna-Lisa.
- Avslutning i kyrkan var det redan på prästgårdens tid. Förr restes midsommarstången på kvällen och festen slutade alltid med att man halade flaggan och sedan gick man till kyrkan. I dag är det lite mer gescäft men annars är det sig likt.
Gerds make Ludde:     Här ute är de inte så mycket för förändringar, men se det som något positivt!
- Besökarna kommer för att det är sig likt år från år. "Så har vi alltid gjort", är nog receptet menar Gerd.
Hur var det då? Jodå, regnstänk till trots så kom midsommarfirarna även i år. Till tonerna av dragspelsmusik dansades det långdans samt de traditionella ringdanserna runt midsommarstången. Sången leddes av Bengt Klingstedt, ordförande i hembygdsföreningen, och dansen av Ann-Britt Karlsson. Lotteristånden fann sina kunder liksom skjutbanan och fikaserveringen.
Ja, allt var som förr, leve traditionen!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om