Campus Västervik först i landet med forskning om äldrebedrägerier

Campus Västervik blir först i landet med att forska om digitala bedrägerier mot äldre. Tanken är att intervjua ett antal personer som drabbas om hur de påverkats av brottet.
– Vi vill ge röst åt de drabbade, säger Michaela Ericsson, projektmedarbetare.

Michaela Ericsson på Campus Västervik.

Michaela Ericsson på Campus Västervik.

Foto: Privat

Västervik2024-12-03 16:00

– Den här typen av brottslighet handlar inte bara om ekonomiska förluster. Ett bedrägeri kan förändra hur en person ser på sig själv, andra människor och sitt eget deltagande i samhället, säger projektledare Clary Krekula, professor vid Linnéuniversitetet.

Enligt Polisen är bedrägerier mot äldre ett växande samhällsproblem. Det är en av de mest lönsamma brottstyperna för kriminella nätverk. Men hur påverkas de som drabbas – utöver de rent ekonomiska konsekvenserna? Det är fokuset för ett nytt forskningsprojekt, som Campus Västervik och Linnéuniversitetet drar igång nu i höst. 

I forskningsprojektet ska man djupintervjua 20 personer över 65 år som utsatts för ett bedrägeri, och man är nu på jakt efter personer som vill berätta om sina erfarenheter. 

– Jag har varit ute på olika aktiviteter som kommunen anordnar för äldre, och det har redan trillat in anmälningar, över förväntan många. Men vi tar emot så många som möjligt. Man behöver inte ha förlorat massor av pengar eller ha mått väldigt dåligt efteråt, vi är tacksamma för att få in alla erfarenheter, säger Michaela Ericsson, projektmedarbetare på Campus Västervik.

Michaela berättar att man vill ge röst åt de drabbade – och visa hur brotten påverkar deras ekonomi, sociala relationer och digitala delaktighet. Syftet är också att bli bättre på att ge förebyggande råd till målgruppen, för att undvika att man över huvud taget drabbas. 

undefined
Michaela Ericsson på Campus Västervik.

– Vi ska ju inte ge tips som de inte blir hjälpta av. Vi kanske gör fel idag – eller rätt. Vi vet inte. 

Resultatet från projektet ska utmynna i rekommendationer till både myndigheter och organisationer i civilsamhället, är det tänkt. 

Hur kommer det sig att projektet genomförs i just Västervik? 

– Det började med att behovet uttrycktes på många möten som jag och mina kollegor varit med i. Det är något som återkommer ofta hos polisen och socialtjänsten, att det finns en ny utsatthet som äldres ställs inför. Jag finns redan i en forskningsgrupp som jobbar mot äldre, så vi gjorde en ansökan om att starta ett forskningsprojekt som beviljades. 

Projektet ska bedrivas under 2025 och 2026 och är den första svenska forskningsstudien om digitala bedrägerier mot äldre. Det är dessutom en av de första internationella studierna som lyfter fram de äldres perspektiv. 

undefined
Telefonbedrägerier mot äldre är ett växande samhällsproblem.
Bedrägerier mot äldre

Varje vecka berättar Västervikspolisen om nya bedrägerier och bedrägeriförsök.

Även läsare hör av sig. Så sent som på måndagsmorgonen ringer en man till VT och berättar om ett sms från "Swedbank", om att han behöver uppdatera sin bankdosa. Han klickade dock inte på länken, men ringde Tjustbygdens sparbank som beskrev det som en ny typ av bluff.

Andelen anmälda bedrägerier mot äldre, som exempelvis telefonfiske, har ökat dramatiskt – från 47 procent 2019 till 62 procent 2022. Personer över 65 år är bland de mest utsatta. Genom att lura äldre att lämna ut känslig information, som BankID eller lösenord, utnyttjar bedragarna offrets tillit och sårbarhet. 

Källa: Campus Västervik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!