I över 20 år har Michael Nyborg varit en profil inom LP-verksamheten, som jobbar för att hjälpa människor ur missbruk. De senaste åren har han haft en roll som social pastor i Pingstkyrkan.
Nu har han lämnat både församlingen och sin tjänst i kyrkan. I helgen välkomnades han som ny medlem i Frälsningsarmén – där han också fått en halvtidstjänst som kåransvarig.
– Min fru gick med i Frälsningsarmén för ett år sedan, och jag har varit mycket här. Det är en väldigt "go" gemenskap. När jag hade samtal med kårledaren i Oskarshamn och vi funderade inför framtiden i och med att kåren är liten och många är gamla klack det till i mig; jag ville göra något, säger Michael.
Tankarna hade grott ett tag om att engagera sig i Frälsningsarmén. På möten i pingströrelsen där Michael deltog pratade man plötsligt om både Frälsningsarméns grundare William Booth och "slumsystrarna", som de kvinnliga frälsningsofficerarna kallades förr. Han tog det som tecken på att det var åt det här hållet han skulle gå.
En annan orsak till bytet var att Michael och resten av ledningen i Pingstkyrkan tyckte olika om vissa frågor. I våras kände han att man nått vägs ände – och ville inte stå i vägen för den utveckling församlingsledningen önskade.
– Kanske hade jag också gjort min resa där. Vi har fått igång en verksamhet och fått fart på den. Nu är det dags för någon annan att ta vid.
Hur känns det att lämna efter så många år?
– Det känns bra. Jag tror att det var rätt läge, jag behövde en ny utmaning. Nu satsar jag på det här nya, och det är något jag trivs med. Vi fick tre nya medlemmar i lördags och det är fler på gång, så det händer lite.
"Soppa, tvål och frälsning" är ett centralt begrepp i Frälsningsarmén, som myntades av dess grundare. När vi besöker lokalerna i Västervik står just sopplunch på menyn. Klirr från porslin och ett trivsamt sorl hörs från lokalen intill köket, där besökare börjat slå sig ned runt borden.
– Idag är det en del som är borta på grund av sjuka, men för ett tag sen var vi 40 personer, berättar Rosita Ottosson, en av de som serverar soppa.
Som ansvarig för kåren i Västervik vill Michael Nyborg fortsätta på den inslagna vägen, men förhoppningsvis utöka verksamheten så småningom. Redan innan han tog över som kåransvarig var han med och drog igång ett nytt "öppet hus" på torsdagar för personer som brukar vända sig till LP men söker lite mer lugn och ro.
– Förra gången var vi åtta stycken. Vi drack kaffe och hade andakt och spelade lite Yatzy.